Orban odbio poziv Evropskog parlamenta

„U ovom trenutku, borba protiv pandemije crpi svu moju energiju i snagu“, naveo je Orban u odgovoru predsedniku EP Davidu Sasoliju

Mađarski premijer Viktor Orban odbio je poziv predsednika Evropskog parlamenta da učestvuje u raspravi o uvođenju vanrednog stanja u Mađarskoj zbog pandemije. Tema razgovora bile bi i posledice te odluke na osnovna prava i slobode građana.

„U ovom trenutku, borba protiv pandemije crpi svu moju energiju i snagu“, naveo je Orban u odgovoru predsedniku EP Davidu Sasoliju. Pitanje uvođenja vanrednog stanja u Mađarskoj i posledice po pravnu državu biće razmatrano sutra na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta. Prema pravilima, na ovakvim raspravama učestvuju „šefovi država ili vlada“, naveo je Sasoli u pismu mađarskom premijeru, zahtevajući od Orbana da mu odgovori na poziv. Budimpešta je, naime, planirala da je predstavlja ministarka pravde Judit Varga.

Mađarski parlament je krajem marta usvojio zakon koji Orbanu omogućava da do daljnjeg vlada ukazima tokom vanrednog stanja, uvedenog u borbi protiv koronavirusa. Takva ovlašćenja izazvala su zabrinutost predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i upozorenje 16 država članica EU.

Portparol mađarske vlade Žoltan Kovač je ocenio da ta rasprava u EP predstavlja „novi lov na veštice“. „Levičari i liberali se igraju politike u trenutku kada je kontinent suočen sa jednom od najvećih zdravstvenih i ekonomskih kriza kakvu nismo imali jedan vek“, napisao je Kovač na Tviteru.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Bernadett Szabo

 

Izvor Beta/B92, 13. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u