Blumberg: Severni tok 2 će uskoro biti završen

Prema prognozama Ministarstva energetike Rusije, „Severni tok 2“ bi mogao biti pušten u rad do kraja 2020. godine, jer je do sada izgrađeno 93 odsto gasovoda

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ će uskotro biti finalizovana, piše Blumberg, pozivajući ѕe na satelitske snimke nemačke luke „Mukran“ gde se nalazi brod „Akademik Čerski“.

Agencija navodi da je na satelitskim snimcima luke koje je objavio „Planet Labs“ primetno da su cevi koje su se nalazile nedaleko od luke, u skladišta, premeštene na pristanište sa kranom za spuštanje u more. Juče je saopšteno da je brod „Akademik Čerski“ koji može završiti izgradnju morskog dela gasovoda uplovio u luku „Mukran“, gde se nalazi logistički terminal projekta „Severni tok 2“.

„Akademik Čerski“ je u februaru isplovio iz luke Nahotka na Dalekom istoku Rusije, nakon čega je više puta menjao pravac. Prema prognozama Ministarstva energetike Rusije, „Severni tok 2“ bi mogao biti pušten u rad do kraja 2020. godine, jer je do sada izgrađeno 93 odsto gasovoda.

„SEVERNI TOK 2“
Krajem prošle godine američki predsednik Donald Tramp potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turskog toka“. Sjedinjene Američke Države zahtevale su da kompanije koje polažu cevi za gasovode odmah prestanu sa radom. Švajcarska građevinska kompanija „Olsiz“ povinovala se zahtevima SAD.

Amerikanci se boje da će Evropska unija zavisiti od isporuke gasa iz Rusije i zato pokušavaju da osujete projekat i istovremeno stvore uslove za isporuku američkog tečnog naftnog gasa Evropi po većim cenama. Nemačka je kritikovala sankcije Vašingtona protiv Rusije, a prema rečima portparola kompanije „Nord strim 2 AD“, za završetak izgradnje gasovoda ostaje da se položi oko 160 kilometara cevi na dva kraka.

 

Naslovna fotografija: GAZPROM

 

Izvor Sputnjik, 14. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u