Burna noć u CG: Policija hapsila, tukla i bacala šok bombe, oglasile se i svetske agencije

U Pljevljima je policija bacala šok bombe i suzavac na okupljene građane, a nakon toga krenula u brutalnu akciju prebijanja slobodnog naroda. Bilo je i privođenja dece

Nakon što je režim sramno utamničio vladiku Joanikija i sveštenike SPC, narod je izašao na ulice da izrazi svoje nezadovoljstvo i pošalje poruku režimu – dosta je! Sve je počelo blokadom puta Andrijevica – Berane. Vasojevići su na ovaj način protestovali zbog privođenja vladike i sveštenika. Mirnu blokadu puta razbila je „junačka policija“ bacajući suzavac na građane. Među okupljenim građanima bilo je djece.

U Nikšiću su građani bili okupljeni ispred Centra bezbjednosti gdje su glasno poručili policiji šta misle o njihovom postupanju prema vladici i sveštenicima. Nakon dobijanja naređenja, pripadnici policije su krenuli u obračun sa okupljenima – bačeni su suzavci i krenulo je prebijanje od strane policije. U ovakvom „pohodu“ nisu zaobiđena ni djeca.

U Pljevljima je policija bacala šok bombe i suzavac na okupljene građane, a nakon toga krenula u brutalnu akciju prebijanja slobodnog naroda. Povrijeđena su djeca, žene, a poseban pečat „junačenju policije“ daje snimak na koje se vidi deset policajaca kako brutalno tuku mladića na pljevaljskim ulicama.

View this post on Instagram

Desetoro na jednog , svaka čast

A post shared by Crna Gora Srpska Sparta☦️ (@crna_gora_srpska_sparta) on

U Beranama je vjerni narod zatvorio policiju u CB! Više od hiljadu okupljenih pjevalo je i skandiralo u znak podrške vladici i sveštenstvu, ali su na taj način poslali i poruku policiji da je njihova obaveza da čuvaju narod, a ne režim.

U Budvi se vjerujući narod okupio i šetao kroz grad uzvikujući „Ustala je Crna Gora, svetinja se braniti mora!“ Jasna poruka režimu da ne pristaju na otimanje svetinja po Crnoj Gori i na policijsku torturu nad vladikama, sveštenstvom i monaštvom i vjernicima SPC.

 

Izvor IN4S, 14. maj 2020.

 

POLICIJA U NIKŠIĆU TUKLA DEVOJČICU OD 16 GODINA
Djevojčica Lara pretučena je sinoć u Nikšiću dok je pokušavala da vidi kako joj je brat i da li je sve u redu sa njim. Šetala je sa drugaricom i vidjela gužvu na skveru. Policija je krenula na slobodan narod koji je uzvikivao „ne damo svetinje“.

Nakon što je vidjela da su joj brata bacili na zemlju i uveli u auto, ona je pokušala da pomogne bratu, ali je policajac udario šakom i nakon toga pendrekom po rebrima. Ona se pita kakav je to način da se policija iživljava nad maloljetnim osobama, koji hoće da brane „ono što je naše“. Na kraju poručuje: „Ne damo svetinje!“

 

Izvor IN4S, 14. maj 2020.

 

POLICIJA PRIVODILA I MALOLELETNU DECU
Nikšićanka Lejla Vukosavljević kazala je su uhapšeni njen suprug i dva sina, od kojih je jedan maloletan.

– Dete mi je stajalo na ulazu u svoju kuću, videla sam kako ga odvode dvojica policajaca. Sram ih bilo – rekla je očajna Lejla za Vijesti. – Tu su mi dete maloletno uhvatili. Na pragu kuće, svi svedoci koji su tu stajali kažu da on nikoga nije dirao. U CB Nikšić su došli i pojedini roditelji čija su maloletna deca privedena.

 

Izvor Večernje novosti, 13. maj 2020.

 

SVETSKE AGENCIJE O DOGAĐAJIMA U CRNOJ GORI
Britanska agencija Rojters i američka agencija AP izvestile su u sredu uveče o neredima u Crnoj Gori zbog zadržavanja u pritvoru sveštenika SPC i episkopa Joanikija, uz konstataciju da su protesti usledili nakon višemesečnih tenzija zbog usvajanja zakona o verskim slobodama.

„Pritvori su povećali tenzije između male države, članice NATO, i Srbije i Srpske pravoslavne crkve, koja je početkom ove godine vodila nedeljama proteste protiv verskog zakona, za koji kažu da bi lišio crkvu imovine. Crnogorski zvančnici su više puta negirali te tvrdnje,“ navodi AP.

Rojters takođe konstatuje da su protesti u Nikšiću nastali nakon nekoliko meseci tenzija između SPC i vlade CG zbog zakona kojim bi, kako se navodi, Crna Gora mogla da zapleni imovinu SPC. Rojters podseća i da je SPC najveća hrišćanska zajednica u Crnoj Gori, zemlji koja ima 620.000 stanovnika, članici NATO i kandidata za pristup EU. SPC ima oko 12 miliona sledbenika, uglavnom u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori, ističe Rojters.

AP podseća i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej u zajedničkoj izjavi rekli da se nadaju da hapšenje crkvenih zvaničnika neće izazvati neželjena nemire i sukobe. Agencije su istakle da je crnogorska policija protiv okupljenih građana upotrebila suzavac i šok bombe i da su brojni građani uhapšeni, a AP i da su incidenti u Nikšiću i Pljevljima usledili dan nakon što su hiljade ljudi učestvovale na litiji u Nikšiću bez maski i ne održavajući fizičku distancu.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 14. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u