Vučić: Ne razumemo razloge ovolikog zadržavanja vladike Joanikija

„Izrazio sam uverenje sa patrijarhom Irinejom da će vlast u Crnoj Gori to razumeti. Mi nemamo izbora, u granicama u kojima možemo bićemo uz svoj narod i SPC”

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je novinarima da će Srbija u granicama u kojima može biti uz svoj narod u Crnoj Gori kao i uz SPC. Ne postoje razgovori, ideje ili bilo kakvo rešenje oko bilo čega za Kosovo, istakao je Vučić. Aleksandar Vučić je rekao da je teška situacija u Crnoj Gori, nakon obilaska novootvorenog površinskog otkopa Radljevo-Sever u okviru Rudarskog basena „Kolubara“.

„Naš položaj je težak. Ne smete da se mešate u unutrašnje stvari druge države, a u pitanju je i SPC i jedan deo našeg naroda. Mi ne razumemo razloge ovolikog zadržavanja vladike Joanikija i sveštenika. Izrazio sam uverenje sa patrijarhom Irinejom da će vlast u Crnoj Gori to razumeti. Mi nemamo izbora, u granicama u kojima možemo bićemo uz svoj narod i SPC“, rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, sve drugo što bi komentarisao izlazilo bi iz tih okvira. Osvrćući se na tekst na Al Džaziri u kojem su optuženi i on i država Srbija da vode biološki rat protiv Crne Gore, konstatovao je da na takve fantastične floskule nema šta da se odgovara.

„NE POSTOJI BILO KAKVO REŠENjE NA STOLU PO PITANjU KIM“
Odgovarajući na pitanje novinara o izborima, Vučić kaže da je prošlo više od četiri godine od poslednjih izbora. „U demokratijama nemate izbore posle isteka tog roka, kod nas je tako, neki su hteli da odlažu izbore“, ukazao je Vučić, dodajući da su već odloženi zbog situacije sa koronavirusom.

Vučić je rekao da od 2012. godine sluša priče kako će morati da prizna Kosovo i kako mu se žuri. „Neki idu po zapadnim ambasadama i govore da je Vučić srpski nacionalista, koji njih vara i koji nikada ništa neće dati po pitanju KiM. A onda našoj javnosti kažu da će Vučić morati da prizna KiM i da mi se zato žuri“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da se ne razgovara, niti postoje razgovori, niti ideje, niti bilo kakvo rešenje na stolu oko bilo čega po pitanju Kosova i Metohije. „Uvek ću se zalagati za očuvanje mira, ali kad god je bilo potrebno da pokažemo snagu i čvrstinu srpske politike, ja sam to radio i po pitanju politike prema KiM i po pitanju opstanka srpskog naroda na KiM“, rekao je Vučić. Smatra da građani to znaju, a da ostalo spada u priče koje su u domenu tvrdnji koliko je štetna 5G mreža ili da je zemlja ravna ploča.

„ULAŽEMO NOVAC U FABRIKE, PROIZVODNE SISTEME“
Govoreći o kreditima, Vučić kaže da, kada uzmete podatke od MMF-a, Svetske banke, EBRD-a, Srbija će za sve njih biti prva ili druga u Evropi po stopi rasta. „Svaka od tih institucija kaže da je javni dug pod kontrolom. Bez obzira na to da li uzimamo zanavljanje ili se zadužujemo, ne ostavljamo veće obaveze deci, već ulažemo novac u fabrike, proizvodne sisteme“, podvlači Vučić.

„Prošli smo jednako dobro kao Slovenija, nešto bolje od Mađarske, po pitanju stope rasta“, kaže predsednik i dodaje da ne postoji niko ko će vam reći da će u Srbiji biti lošije stanje nego u nekoj drugoj zemlji u Evropi. „Juče smo imali razgovore sa Evropskom investicionom bankom, želimo da podignemo našu zemlju što je moguće pre“, zaključio je Vučić. Vučić je izjavio da je u Srbiji tokom vanrednog stanja posao izgubilo 9.000 radnika, a dobilo ga oko 9.700 i kao odbacio navode istraživanja po kojem je tokom krize posao izgubilo 200.000 radnika.

„TRUDIM SE DA ODLUČUJEM ŠTO MANjE“
Aleksandar Vučić rekao je da je pozvao građane da se ne okupljaju sve dok lekari ne kažu da je to bezbedno, a da je na onima koji ipak pozivaju na političke skupove i odgovornost, mada, kaže, misli da, uz sav rizik po zdravlje ljudi, neće ništa postići. „Grdno se varaju oni što imaju podršku ne veću od pet odsto građana Srbije da mogu da organizuju nešto čime će nekog da ugroze“, rekao je Vučić na pitanje novinara kako komentariše to što se već najavljuju politički skupovi.

Komentarišući izjavu Danice Popović, koja je rekla da u Srbiji odlučuje „jedan čovek“, kao i izjavu Bojana Kostreša kako ne treba da odlučuje „jedan čovek“, Vučić je rekao: „Za mene je važno da odlučuju i Danica i Kostreš i imaju priliku za to 21. juna. Ne samo da ne odlučujem o svemu već se trudim da odlučujem što manje.“

 

Izvor RTS, 14. maj 2020.

 

PRAVNI EKSPERTI OBJAŠNjAVAJU ZAŠTO VLADIKA NE SME BITI U PRITVORU
Pravni eksperti Eparhije budimljansko-nikšićke objasnili su zašto je nezakonito da vladika Joanikije i sveštenici budu u pritvoru. Pravni eksperti Eparhije budimljansko-nikšićke Vladimir Leposavić i Damjan Ćulčafić ocenili su u saopštenju da je određivanje pritvora vladici Joanikiju i ostalim sveštenicima nezakonito. Navode da vladika i sveštenici nisu ni sada, a ni ikada ranije izbegavali da se odazovu na poziv bilo kog državnog organa.

„Lišenje slobode nije neophodno da bi se nesmetano vodio postupak niti je delo koje im se stavlja na teret zaprećeno kaznom zatvora od deset godina ili težom. Njihov identitet nije nepoznat, ne kriju se i ne postoji opasnost od bekstva, tim pre što su državne granice zatvorene“, navode eksperti. Dodaju da oni ne mogu da izmene dokaze ili tragove dela, jer su svi elementi događaja zabeleženi i dostupni javnosti.

„Takođe, ne mogu da utiču na svedoke događaja, jer je istih više od pola miliona samo u Crnoj Gori. Konačno, ne postoje ‘okolnosti’ da bi osumnjičeni ponovili delo – ako se zna da su se prethodno pridržavali mera, da su pozivali vernike upravo na postupanje u skladu sa konkretnom Naredbom Vlade, da su o načinu primene preostalih privremenih mera poveli dijalog sa javnim vlastima i da se tradicionalno, životno važno javno sabiranje povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog – slava mu i milost! – događa jednom godišnje“, istakli su pravni eksperti.

ŠTA SUDOVI UZIMAJU U OBZIR 
Vladimir Leposavić i Damjan Ćulčafić u saopštenju navode da su sudovi proteklih dana i sedmica već obarali odluke o određivanju pritvora koje su se temeljile na okolnostima da delo može biti dovršeno ili ponovljeno.

„Još pre dve sedmice, Sud je ukidao ovakve odluke o pritvoru navodeći da ima u vidu činjenicu da iz Instituta za javno zdravlje svakodnevno izveštavaju o ‘povoljnoj epidemiološkoj situaciji’ u zemlji, kao i da je ‘već došlo do popuštanja mera’, dok je za ostale najavljeno skoro ‘ublažavanje ili ukidanje’ čime se društvo vraća u ‘normalne životne tokove'“, navodi se u saopštenju.

Ostale činjenice koje su sudovi uzimali u obzir kada nisu dozvoljavali da optužena lica neosnovano borave u pritvoru tiču se neosuđivanosti optuženih i toga što se ista svrha može postići „drugim blažim merama“.

„Zašto, dakle, ovakva primena prava važi za sve, ali ne i za vladiku i sveštenstvo? Da li jedino Crkva ne sme da računa na ‘vraćanje u normalne životne tokove’? Da li je vladavina prava spala samo na privremene mere u ukidanju čija bi dosledna primna značila da Crnu Goru treba pretvoriti u jedan veliki zatvor i uhapsiti celo njeno slobodno stanovništvo?“, pitali su pravni eksperti. Sa svakim novim časom trajanja ovakvog pritvorskog zadržavanja vladike Joanikija i ostalih sedam sveštenika, raste bezzakonje koje se sprovodi prema njima i šteta koju će podnositi svi, zaključuje se u saopštenju.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo/Dimitrije Goll

 

Izvor RTS, 14. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u