Đurić: Skupština Srbije da razmotri da li Šlezvig-Holštajn pripada Nemačkoj

„Ne isključujemo mogućnost da Skupština Srbije u jednom trenutku otvori debatu o Šlezvig-Holštajnu ili nekoj drugoj nemačkoj pokrajini”

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je, komentarišući raspravu u parlamentu Nemačke, da Kosovo nije bilo čija kolonija, već neotuđivi deo teritorije Srbije.

„Zahvalni smo poslanicima Bundestaga na ispoljenom interesovanju za stanje u našoj južnoj pokrajini i ne isključujemo mogućnost da Skupština Srbije u jednom trenutku otvori debatu o Šlezvig-Holštajnu ili nekoj drugoj nemačkoj pokrajini“, naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Dodao je da Srbija „u potpunosti prihvata“ stav zvaničnika Nemačke da ne treba razmatrati pitanje razmene teritorija Srbije i Kosova, jer je, kako je naveo, celo Kosovo po Rezoluciji 1244 SB UN i Ustavu Srbije „integralni deo srpske državne teritorije“. „Razgovori o rešavanju problema u našoj južnoj pokrajini mogu se voditi jedino uz uvažavanje ove činjenice“, naveo je Đurić.

Mediji su preneli da je na današnjoj sednici nemačkog parlamenta došlo do burne rasprave o Kosovu, pre svega o ulozi Nemačke, povodom produženja mandata vojnicima te zemlje u sastavu Kfora.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Beta/N1, 14. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u