IN4S: Srbi u vojsci CG poslati kući do daljnjeg, najavljeni otkazi?

Kako navodi IN4S, svi vojnici srpske nacionalnosti koji su bili raspoređeni na dužnostima obezbeđenja vojnih objekata, usmeno su obavešteni da ne dolaze na posao do daljnjeg

Nakon sramnog hapšenja sveštenstva Srpske pravoslavne crkve na čelu sa episkopom budimljansko-nikšićkim g. Joanikijem – i to na dan Svetog Vasilija Ostroškog, režim je pristupio progonu profesionalnih pripadnika Vojske Crne Gore srpske nacionalnosti.

Prema informacijama do kojih je došla naša redakcija, svi vojnici srpske nacionalnosti koji su bili raspoređeni na dužnostima obezbjeđenja vojnih objekata i magacina, širom Crne Gore, usmeno su obaviješteni da ne dolaze na posao do daljnjeg, bez ikakvog obrazloženja.

Podsjetimo, riječ je o dužnostima koja se obavljaju uz obavezno nošenje zaduženog naoružanja i municije. Oni su, na taj način, razoružani i poslati kući, a na njihovo mjesto su, prema našim informacijama, došli pripadnici Vojske Crne Gore crnogorske i bošnjačke nacionalnosti. Stoga, poslali smo zvaničan dopis Ministarstvu odbrane Crne Gore, na koji očekujemo hitan odgovor i detaljno obrazloženje ovakve odluke.

Takođe, nezvanično saznajemo da je ministar odbrane Predrag Bošković, u više navrata, uputio direktivu starješinama, da utiču po dubini na one pripadnike Vojske Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi, da promijene svoju nacionalnu pripadnost ukoliko ne žele da budu odstranjeni iz službe. Ovome svjedoče i brojne ankete za pripadnike Vojske Crne Gore koje sadrže rubriku obaveznog popunjavanja nacionalne pripadnosti, a kojima su, uprkos zvaničnom popisu koji se organizuje jednom u osam ili deset godina, bili izloženi.

Da li je aktuelni režim pristupio ubrzanoj homogenizaciji redova Vojske Crne Gore – odstranjivanjem svih onih koji su procijenjeni da, u susret najavljenim litijama Srpske pravoslavne crkve, a u slučaju naređenja da se interveniše protiv građana Crne Gore, vođeni etičkim principima i vjerskim uvjerenjima – ne bi reagovali; ostaje nam da vidimo u ovom slučaju, koji će naš medij, a vjerujemo i svi ostali mediji u Crnoj Gori, pratiti sa posebnom pažnjom.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor IN4S, 19. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u