Server: Jul i avgust ključni za sporazum o Kosovu; Dačić: Ništa pre izbora u SAD

„Jul i avgust, kada Evropa spava, biće presudni meseci… Kosovo će od prvog oktobra biti na sigurnom, ako se do tada ne desi podela“, rekao je Server

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server konstatuje, s neskrivenim nezadovoljstvom, da je Beograd danas omiljeni partner Vašingtona i da se radi o promenama koje znače veliku prekretnicu u američkoj politici. „Očekujte nepredvidive poteze, ne samo na Balkanu“, rekao je Server na panelu Univerziteta Kolumbija na temu „Budućnost Kosova“ i dodao da su naredni meseci od vitalnog značaja za budućnost Kosova.

On dodaje da administracija Donalda Trampa nije uspela u svim svojim spoljnopolitičkim inicijativama i da sada Ričard Grenel pokušava da saopšti predsedniku dobre vesti pre trećeg novembra, jer, kako kaže, nema bolje vesti od one koja „ubija“ dva dostignuća administracije Bila Klintona – Bosnu i Kosovo.

„Shodno tome, podrška američke vlade težnjama Kosova je oslabila. To se jasno vidi u smanjenju finansiranja i pretnji povlačenjem američkih trupa. Upravo su ovo neodgovorne radnje“, naveo je Server .

Server je ponovio da podržava reciprocitet između Prištine i Beograda, a da se protivi podeli, da je dogovor o taksama i necarinskim barijerama dostižan i da treba razmotriti tri druge opcije, od kojih je prva da Priština mora da obezbedi postojanje protivljenja razmeni teritorija ne samo u kancelariji nemačke kancelarke, već i u Bundestagu.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jasno stavio do znanja da će u vezi bilo kakvog sporazuma pričekati do izbora u Srbiji i formiranja vlade, a da će se Trampova administracija tada zalagati za razmenu teritorija pre izbora.

„Prema tome, jul i avgust, kada Evropa spava, biće presudni meseci… Kosovo će od prvog oktobra biti na sigurnom, ako se do tada ne desi podela“, rekao je Server. On dodaje da Trampova administracija nije pokazala iskren napor da sarađuje sa Evropom, a da je dijalog Beograda i Prištine stavila u ruke američkog ambasadora u Berlinu, koji je vređao nemačku vladu i govorio protiv EU.

“Vašington se sada zalaže za promene granica, da bi se prevazišle etničke podele, iako bi one ukazale na nesposobnost da se svi ljudi odnose jednako, što je idealno za liberalnu demokratiju. Na nesreću je visoki predstavnik EU Žozep Borelj pristao na to, kao i njegov prethodnik”, rekao je Server, prenosi prištinska Koha.

Kako kaže, da Džo Bajden pobedi na izborima, on bi kao dobar poznavalac Balkana zatvorio vrata razmeni teritorija. „Ako Tramp pobedi u drugom mandatu, izborni pritisak za brzi dogovor će se utišati, mada očekujem da će Grenel i drugi požuriti sa razmenom teritorija, ako ne za nešto drugo, kako bi napravili mesta za svoja sledeća radna mesta”, smatra Server.

 

Izvor Tanjug/Srbin.info, 20. maj 2020.

 

DAČIĆ: NEMOGUĆE REŠENjE ZA KOSOVO DO IZBORA U SAD
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je veliko pitanje kada će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen i dodao da nije moguće postići rešenje pre predsedničkih izbora u SAD u novembru, imajući u vidu postojeću situaciju, pandemiju i krizu u Prištini.

Dačić je, komentarišući koja bi američka administracija bila bolja za dijalog – Donalda Trampa ili Džoa Bajdena, rekao da za srpske interese svakako bolja Trampova, jer je podstakla neke procese, prihvata ideju da treba da dođe do kompromisa koji bi bio u interesu obe strane i ne smatra da je to pitanje završeno i da Srbija treba samo da prizna nezavisnost Kosova.

„Ovo je prvi put da je američka administracija imala takav pristup, što je za nas veoma bitno jer otvara mogućnost za kompromise i dogovore”, ocenio je Dačić za portal Sputnjik, preneo je Tanjug.

On je dodao i da je veliko pitanje kada će dijalog biti nastavljen zato što se ne zna šta će biti na Kosovu i izrazio nadu da će Žozep Borelj i Miroslav Lajčak uskoro pokrenuti pregovarački proces. Govoreći o dešavanjima u Crnoj Gori, Dačić je poručio crnogorskoj vlasti da proba da nađe zajednički jezik sa svojim građanima srpske nacionalnosti i svojom crkvom.

Kako je rekao, jedini put za stabilnost Crne Gore je dogovor, dok izbegavanje dijaloga samo može da vodi ka daljoj eskalaciji sukoba. „Veoma je važno da se problemi rešavaju dijalogom. Za nas nikakav problem ne predstavlja da li građani Crne Gore žele da žive zajedno sa Srbijom ili žele da imaju svoju državu. Pitanje suverenosti i nezavisnosti Crne Gore nema nikakve veze sa pravima srpskog naroda, građana Crne Gore, kojih ima više od 28 odsto”, rekao je on.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Politika, 20. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u