Vučić i patrijarh Irinej o dešavanjima u Crnoj Gori: Cilj je da nema srpskog naroda

„To je namera, kako Srbi ne bi bili važan faktor u budućnosti i kako nikada ne bi mogli da budu konstitutivni faktor“, rekao je Vučić nakon razgovora s patrijarhom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je naredna godina u Crnoj Gori ključna s gledišta interesa srpskog naroda, jer je to godina popisa stanovništva, u kojoj će mnogi pokušavati sa „spuste” broj i procenat Srba u Crnoj Gori. To je namera, kako Srbi ne bi bili važan faktor u budućnosti i kako nikada ne bi mogli da budu konstitutivni faktor, rekao je Vučić u obraćanju posle razgovora s patrijarhom SPC Irinejom.

Predsednik je podsetio da srpski jezik još uvek nije službeni jezik u Crnoj Gori, a da je srpsko pismo ugroženo. Vučić je poručio da će se Srbija boriti za pravo svog naroda demokratskim sredstvima, pravnim, putem, ali da nikome neće dozvoliti da sprovodi nasilje nad Srbima.

Na pitanje kakvi su mehanizmi pomoći, Vučić je podsetio da Srbija već mnogo pomaže i podržava srpska udruženja, naučnu, kulturnu zajednicu… i to, kaže, više nego ikada, te da je za Srpsku kuću u Podgorici izdvojeno više od tri miliona evra. Predsednik je preneo danas da država Srbija potpuno razume stav Srpske pravoslavne crkve po pitanju dešavanja u Crnoj Gori, ali da mora da bude nešto obazrivija, jer, poručio je, ne želimo Crnoj Gori da radimo ono što su oni nama činili.

Vučić je primetio da neki u crnogorskom rukovodstvu, kada se obraćaju inostranoj javnosti sa pritužbama da se Srbija meša u unutrašnje stvari, zaboravljaju da su se sami na najbrutalniji način umešali ne samo u unutrašnje stvari Srbije, već su srušili njen teritorijalni integritet i međunarodno pravo, tako što su priznali Kosovo.

„Uz to i danas daju sebi za pravo da komentarišu odnose Srba i Albanaca, govoreći kakvo potencijalno rešenje bi smelo da bude, kao da to ima veze s njima”, kazao je on, preneo je Tanjug. Vučić je istakao da se u Crnoj Gori politika meša u unutrašnje crkveno uređenje i suštinski duhovne stvari, i čak osniva i novu crkvu.

PATRIJARH: PLAN DA U CRNOJ GORI NEMA SPC, NITI SRPSKOG NARODA
Patrijarh Irinej je, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio da je jasno da je plan Mila Đukanovića da u Crnoj Gori više nema SPC, niti srpskog pravoslavnog naroda i apelovao na njega da promisli šta čini. Patrijarh je rekao da su čak i za vreme Otomanske imperije i za vreme komunizma vlasti imale mnogo više respekta prema SPC, „u odnosu na ove današnje”.

„Cilj je da se primeni metod koji su nekada ustaše primenile u Hrvatskoj da se protera srpski narod, znamo na koji način trećinu jednom, drugu trećinu drugom, a treću trećem, i da se tamo uništi i onemogući SPC. To se isto nažalost dešava i danas. Pitam sebe i sve druge da li predsednik Đukanović ima u vidu svoj narod i stanje koje je manje više on stvorio u Crnoj Gori”, poručio je patrijarh, prenosi Tanjug.

Apelujem i pozivam Đukanovića da razmisli o tome šta čini, istakao je Irinej. Patrijarh je, takođe, zamolio, predsednika Srbije Vučića da zaštiti srpski narod u Crnoj Gori koji živi otkada živi i Crna Gora i da zaštitimo srpski narod i SPC u Crnoj Gori i njene svetinje, koje su sve srpske svetinje.

 

Naslovna fotorafija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Politika, 20. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u