Amerika izdvaja 200.000 dolara za „borbu protiv lažnih vesti“ u Srbiji

Kako se navodi, glavni cilj ove pomoći je da se pokrenu projekti koji bi ojačali potencijal srpske medijske scene i osigurali slobodan tok informacija

Amerika namerava da izdvoji 220.000 dolara za podršku programa pripreme stručnjaka u oblasti medija koji bi pomogli Srbiji u borbi protiv dezinformacija.

U dokumentu u koji je televizija Raša tudej imala uvid, pod nazivom „Priprema medijskih stručnjaka i razvoj sredstava informisanja“, navodi se da je glavni cilj ove pomoći da se pokrenu projekti koji bi ojačali potencijal srpske medijske scene i osigurali slobodan tok informacije.

S tim u vezi biće organizovane brojne debate i konferencije sa učešćem raznih interesnih grupa sa ciljem da se kod građana razvije svest o tome šta je istinita informacija, a šta propagandna vest, prenosi Sputnjik. Pored toga, biće predstavljene i metode borbe protiv lažnih informacija, dodaje se.

Prethodno je Stejt department saopštio da će izdvojiti 140.000 dolara za pomoć balkanskim zemljama u borbi protiv „dezinformacija, uključujući i one koje dolaze iz Rusije“.

 

Naslovna fotografija: Alex Wong/Getty Images

 

Izvor Sputnjik/B92, 21. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u