Danas: Savezu za Srbiju sledi prekomponovanje ili razlaz

Đorđe Vukadinović ukazuje da je Savez preuzak da bi bio čitava opozicija i preširok da bi bio ideološki profilisana koalicija

Prirodno je i za očekivati da Savez za Srbiju posle izbora promeni svoj oblik prekomponovanjem članstva ili evolucijom u neku drugu opozicionu formaciju, kažu za Danas politički analitičari, dok pojedini predstavnici Saveza smatraju da će Savez i posle 21. juna opstati i nastaviti borbu za demokratske izbore.

O ideološkim ali i svim drugim razlikama koje će na kraju dovesti do pucanja Saveza za Srbiju, govori se gotovo od njegovog nastanka drugog septembra 2018. Ono što mnogi sada misle, posle nejedinstva opozicije u bojkotu izbora i ishitrenih postupaka pojedinih članova SZS, naglas je rekao lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović, koji je na svom tviter nalogu napisao da će se SZS ubrzo raspasti.

„Sve ovo što vam nedeljama govorim, biće vam jasno kad se raspadne Savez za Srbiju. Doduše, to će biti posle izbora, pa će biti malo kasno za neke stvari. Nije frka. Mi pokrećemo lokomotivu, privezaće se mnogi vagoni i ukrcati mnogi putnici. I dalje smo na istom koloseku“, napisao je Trifunović.

Ana Stevanović, članica Predsedništva SSP, ukazuje na to da je godinama narod koji nije za SNS pozivao opoziciju da se ujedini.

– Savez je rezultat toga i objedinjuje sve opozicione stranke i pojedince koje su protiv aktuelnog režima. I kao kada gori kuća, pa je gasite zajedno sa komšijom koji je uz vas, tako i ovde. Postoje programske razlike i to je dobro, ali kuću gasimo zajedno. To je ono što nas sve ujedinjuje, borba zajedničkim snagama protiv nakaradnog režima. Kad god se neka opoziciona stranka raspade ili pak Savez, onda bi režim bio jako srećan. Zato bih volela da do toga ne dođe i nadam se da će i ostale moje kolege iz Saveza toga da budu svesni. Verujem u zajedništvo, solidarnost i nepokolebljivost, a to nije uvek lako održati i ponosno ostati na ovoj strani – kaže Stevanović za Danas.

Njen kolega iz Saveza, Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke, misli da se SZS neće raspasti, jer je opoziciji i dalje potrebno jedno jezgro koje će sprečavati da dođe do daljeg rastakanja i potpune kakofonije.

– Osnovni cilj SZS je borba za slobodne izbore i otpor urušavanju država, a to sve mora da se nastavi i nakon 21. juna. Pošto je SZS bio nosilac ideje bojkota, razumem neke aktere koji izlaze na izbore pa napadom na nas pokušavaju da mobilišu za sebe deo birača. Ali već za mesec dana će se videti da je njihova odluka bila pogrešna i za njih i za javni interes. Apelujem na sve opozicione aktere da se bave ni sa SZS ni sa Narodnom strankom, jer tako neće ni umiriti svoju savest, a ni povećati svoj uspeh na izborima – ti „izbori“ su se već održali, 21. juna je samo proglašenje rezultata – rekao je on za naš list.

Međutim, oni koji stvari gledaju sa strane ne dele takav optimizam. Politički analitičar Dragomir Anđelković za naš list kaže da je teško oceniti kada će se SZS raspasti, ali da će do toga neminovno doći pre ili kasnije, ali da će pre toga uslediti prekomponovanje.

– Takve koalicije traju dok se ne obavi neki posao. Ako taj posao ne mogu da obave, ako se on pomera ka budućnosti, pre ili kasnije će se ipak raspasti. Sećate se koalicija iz devedesetih, poput Zajedno ili Depos, koje su se formirale i raspadale se u cilju smene vlasti. Ali kada ne dođe brzo do smene vlasti, akteri se raziđu – objašnjava on.

Prema njegovoj oceni, posle izbora će doći do prekomponovanja, odnosno neko će napustiti SZS, a jedna grupacija će opstati do nekih narednih izbora bili oni predsednički 2022 ili parlamentarni. Prema njegovim rečima, Savez je formiran da smeni sadašnju vlast, a bojkot im je sredstvo i pokušaj da dođu u situaciju da na narednim izborima mogu da postignu bolji rezultat.

– Otuda je za očekivati da posle izbora nastave da deluju, preduzimaju akcije, osporavaju izbore. Ako za to nemaju snage, onda je to definitivno uvod u raspad – zaključuje Anđelković. Upitan ko je prvi na izlaznim vratima SZS, on odgovara da ne može da licitira jer je previše razlika i nekoherentnosti među članicama.

I poslanik i urednik Nove sprske političke misli Đorđe Vukadinović za naš list kaže ukazuje na to da je Savez preuzak da bi bio čitava opozicija i preširok da bi bio ideološki profilisana koalicija.

– On je pravljen kao ad hok predizborna koalicija sa velikim razlikama koje su počele da izbijaju u prvi plan. Sada je bojkot jedina tema koja ih spaja ali to nije malo za jednu ad hok koaliciju. Kada bojkot prođe, ovako ili onako, onda će i razlog njihovog postojanja da se izgubi. To ne mora da znači raspad nego evoluciju u novu ujedinjenu opoziciju nastalu na ostacima Saveza uz one političke aktere koji bojkotuju ove izbore. To će biti prirodna posledica promena i ispunjavanja misije – smatra Vukadinović, koji podseća i da je sadašnji sastav Saveza drugačiji od prvobitnog, jer su iz njega otišli Milan Stamatović i Nebojša Zelenović, a neki su se utopili u SSP poput organizacije Borka Stefanovića.

Kako dodaje, ni sami osnivači ne veruju u večnost tog saveza koji je opstao duže od očekivanog, s obzirom da je pravljen za izbore prošlog proleća ili prošle jeseni. Prema Vukadinovićevim rečima, ostaje da se vidi da li će taj razlaz biti buran ili prijateljski, što će zavisiti od raspleta situacije u DS.

 

Autor Lidija Valtner

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Danas, 22. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u