Soroš: Realnost je da bi EU mogla propasti

„Ako EU ne može sada da razmotri izdavanje evropskih obveznica, možda neće nadživeti izazove sa kojima se sada suočava“, smatra Soroš

Američki investitor i milijarder Džordž Soroš izjavio je da pandemija virusa korona preti opstanku Evropske unije i založio se za izdavanje evropskih obveznica.

„Ako EU ne može to sada da razmotri, možda neće nadživeti izazove sa kojima se sada suočava“, smatra Soroš.

„To nije teoretska mogućnost. To bi mogla da bude tragična realnost.“

Soroš je u imejlu u odgovoru na pitanja novinara naveo da bi EU trebalo da ima kreditni rejting AAA za izdavanje takvih obveznica. Zbog toga bi, kako je dodao, trebalo da ima ovlašćenja prikupljanja poreza da bi pokrila troškove obveznica.

„Postoji rešenje“, kazao je Soroš, američki investitor koji se proslavio uspešnom opkladom protiv funte 1992.

„Porezi samo treba da budu odobreni, ne treba da budu implementirani“, dodao je Soroš.

Komentarišući Bregzit, Soroš je rekao da je posebno zabrinut zbog rasta evroskepticizma u Italiji i potom postavio pitanje „šta bi ostalo od Evrope bez Italije“.

„Relaksacija pravila o državnoj subvenciji, koja favorizuje Nemačku, posebno je nepravedna prema Italiji, koja je već bila evropski bolesnik, a potom i najpogođenija država COVID-19“, ocenio je Soroš.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel u ponedeljak su predložili osnivanje fonda od 500 milijardi evra za najteže pogođene regije i privredne sektore u EU.

Pritom se, kako je naglašeno, radi o finansijskoj pomoći, a ne o kreditu. Evropska komisija bi ovu svotu trebalo da finansira preko zajedničkih obveznica, prenosi portal B92, pozivajući se na Jutarnji list.

Francuska i Nemačka, čiji dogovori obično otvaraju put širim dogovorima u EU, predložile su da Evropska komisija pozajmi i potroši novac u ime cele EU i kao dodatak budžetu EU za razdoblje 2021-2027, koji je već blizu jedne milijarde evra.

Tome se, kako se navodi, protive fiskalno odgovornije, „štedljive“ članice EU — Austrija, Holandija, Danska i Švedska. Austrijski kancelar najavio je da će navedene zemlje izneti svoj protivpredlog.

 

Naslovna fotografija: Ronald Zak/Associated Press

 

Izvor Sputnjik, 22. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u