CG nije otvorila granice za Srbiju i RS, reakcije iz Beograda i Banjaluke

Srbija neće zatvarati granice za crnogorske građane, kao što je to uradila Podgorica za građane Srbije, ali će biti zatvorena za crnogorske mafijaše, rekla je premijerka

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je da je Crna Gora odlučila da u prvim danima juna otvori granice sa nizom zemalja, ali ostaju zatvorene za Srbiju i Republiku Srpsku. Prema crnogorskim medijima, Marković je najavio da će prvog juna otvariti granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Nemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom i Grčkom.

Kriterijum za najavljeno otvaranje granice propisao je, kako je naveo crnogorski premijer, Institut za javno zdravlje, a to je da zemlja ima, kako prenose javni servis i portal CDM, najmanje 25 obolelih na 100.000 stanovnika, ukoliko nije greška i ako nije mislio na najviše 25 obolelih na 100.000 stanovnika.

„Granice ćemo otvarati prema zemljama koje imaju sličan epidemiološki status. Nećemo tražiti posebna testiranja, svi će dobiti jasna uputstva šta ih očekuje u zemlji i koje propise moraju poštovati“, rekao je premijer Crne Gore i izrazio nadu da će otvaranje biti u interesu crnogorskog turizma.

Crnogorski premijer je, takođe, rekao da će nastaviti razgovore sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom čim se steknu uslovi a da sada još nije trenutak za to.

 

Izvor Tanjug/RTS, 25. maj 2020.

 

SRBIJA NEĆE UVODITI RECIPROČNE MERE
Srbija neće zatvarati granice za crnogorske građane, kao što je to uradila Podgorica za građane Srbije, ali će biti zatvorena za crnogorske mafijaše i kriminalne klanove, poručila je večeras premijerka Ana Brnabić, povodom odluke Crne Gore da za građane Srbije ne otvori granicu prvog juna.

Srbija, kaže premijerka, neće uvoditi recipročne mere, ali je istakla da naši građani ne bi trebalo da idu tamo gde su nepoželjni. Ona je za TV Pink rekla da su naši građani sada mogli da vide da su nepoželjni u Crnoj Gori, jer mi, kako je istakla, nismo lagali da ljudi umiru od gripa ili zapaljenja pluća, a ne od koronavirusa.

„Nastavićemo i dalje da se ponašamo odgovorno i ozbiljno prema našim građanima i da uvek govorimo istinu”, rekla je premijerka, iako, kako je dodala, pravi razlog za odluku Crne Gore da otvori granice za niz zemalja, ali ne i za Srbiju nije u epidemiji koronavirusa i broju zaraženih.

Srbija, međutim, neće odgovarati recipročnim merama prema crnogorskim građanima.

„Nećemo sprečavati običnim crnogorskim građanima da posete Srbiju, ali hoćemo još snažnije i još oštrije sprečavati ulazak crnogorskih kriminalaca i mafijaških klanova iz Crne Gore koji su decenijama ubijali po Srbiji i terorisali naše građane”, rekla je Brnabić, prenosi Tanjug.

Ona je istakla da u borbi protiv kriminalaca iz Crne Gore nećemo imati milosti.

„Ovakav odnos crnogorskog premijera poslao je jasnu poruku građanima. Zamolila bih da građani što duže i u većem broju ostaju u našoj Srbiji i da ako negde moraju da odu ne idu tamo gde su građani Srbije nepoželjni”, poručila je premijerka.

 

Izvor Politika, 25. maj 2020.

 

CRNOGORSKA VLAST POSLALA PORUKU SRPSKIM TURISTIMA
Odluka vlasti u Podgorici da zatvore granicu za državljane Srbije je smešan i besmislen čin, a imaće i direktne štetne posledice isključivo za građane Crne Gore, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Dačić je za Blic, komentarišući potez koji su crnogorske vlasti objavile danas poslepodne, rekao da vlada Mila Đukanovića „namerno nije stavila Srbiju na listu država čiji građani mogu slobodno da uđu na prostor Crne Gore”.

„To pokazuje njihov odnos prema Srbiji. Ako građani Srbije mogu slobodno u Mađarsku, Grčku, Bugarsku, zašto ne bi mogli i u Crnu Goru? Zaista smešno i pokazuje do kog je nivoa došla državna politika Crne Gore. Oni povlače poteze koji su na sopstvenu štetu i koji su porazni za njihove građane”, ističe Dačić.

On navodi da je crnogorska vlast zapravo rekla da joj „ne trebaju turisti iz Srbije”.

„A koje će onda turiste imati? Crnogorska vlast je time poslala i poruku gde treba da idu naši građani kao turisti i gde da ostave svoje pare”, poručuje šef srpske diplomatije.

Na pitanje koje on razloge vidi kao presudne za ovakvu odluku Podgorice, Dačić kaže da su to svakako politički razlozi.

„Kada je o nama reč, mi smo doneli odluku o otvaranju granica i građani Crne Gore mogu nesmetano da uđu u Srbiju bez problema i ograničenja. To je odnos Srbije, a eto kakav je odnos Crne Gore. Oni sve gledaju kroz problem koji imaju sa Srpskom crkvom, odnosno Mitropolijom i što se toliko naroda deklariše kao Srbi ili vernici SPC. Jednostavno, očito imaju problem sa srpskim narodom”, ističe Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija za sada neće upućivati protestnu notu Crnoj Gori.

„Umesto da se trude da privuku turiste, oni neće da puste slobodan protok ljudi. Ne znam šta građani Crne Gore o svemu ovome misle, posebno oni na primorju. I posle ovog smešnog poteza vlasti u Podgorici, mi ostajemo pri našoj odluci da građani Crne Gore mogu u Srbiju”, kazao je Dačić, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 25. maj 2020.

 

VLAST U CG SE NE BORI PROTIV VIRUSA, VEĆ SRBA
Vlast u Crnoj Gori se ne bori protiv virusa, ona se bori protiv Srba. Zabrana ulaska Srbima u Crnu Goru valjda treba da pomogne izgradnji domovinskog identiteta Crne Gore, pošto zdravlju nacije sigurno neće pomoći, ludilu verovatno, zdravlju nikako, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u Leskovcu gde je boravi povodom obeležavanja 21. godišnjice bitke na Paštriku.

– Kome je Sekula Drljević omiljeni ideolog – tome su i rasni zakoni Nezavisne Države Hrvatske pravna inspiracija – izjavio je Vulin.

 

Izvor Politika, 26. maj 2020.

 

REAKCIJA DODIKA
Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocenio je večeras da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rešavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji.

„Ne može se oteti utisku da iza takve odluke verovatno stoji nastojanje da se neka politička pitanja reše unutar same Crne Gore”, rekao je Dodik za TV Pink.

Crna Gora ovom odlukom pokazuje, ističe Dodik, negativan odnos prema srpskoj zajednici i SPC, što može da govori samo o panici te vlasti, tog režima koji kalkuliše da mu se zatvaranjem granice olakšava rešavanje tog problema.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 25. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u