Tačijev šamar Merkelovoj i Makronu: Neću pregovarati sa Lajčakom, verujem u SAD

Tačijeva reakcija na zajedničko saopštenje Nemačke i Francuske u kojem se traži nastavak pregovora pod upravljačkom palicom Miroslava Lajčaka

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.

„Lično ću se kao predsednik odazvati pozivima na samite koje bi vodili Merkelova, Makron itd. Ali nemam volje da učestvujem u pregovaračkom procesu koji vodi Lajčak“, rekao je Hašim Tači prilikom posete kosovskoj privrednoj komori u Prištini. Istakao je da „ima potpuno poverenje u američko rukovođenje“, koje će, po njemu, „uspešno zaključiti dijalog“.

„Bez vodeće uloge Sjedinjenih Država, nema faktora koji te stvari pokreće. Svaka volja EU u tom pogledu je ohrabrujuća. Ali lično nisam u kontaktu sa Lajčakom i ne znam koliko su pregovori Lajčak–Kurti–Borelj odmakli. Pred nama su dva pregovarača koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo“, rekao je Tači.

Lajčak je, otkako je imenovan za izaslanika EU za dijalog, više puta razgovarao sa odlazećim premijerom Aljbinom Kurtijem. Tači je danas ponovio da je došlo vreme da se Kurti i, kako je naveo, njegova grupa suoče sa pravdom. „Pre nego što razmisli o narednim koracima, Kurti i njegova grupa suočiće se s pravdom. I on i drugi oko njega su ovih meseci prekršili i ustav i zakone“, dodao je Tači.

 

Autor Andrija Igić

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Hannibal Hanschke

 

Izvor RTS, 26. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u