Ричард Гренел (Фото: Sean Gallup/Getty Images)

Dojče vele: Grenel bi Berlinu mogao čak i da nedostaje

Grenelovo povlačenje „nije dobra vest“ ako imamo u vidu „tešku transatlantsku kriznu situaciju“, smatra Volfgang Išinger, šef Minhenske konferencije o bezbednosti

Ambasador SAD Ričard Grenel je svojim izjavama često nervirao nemačke političare. Sada je pred povlačenjem s funkcije, što se ne sviđa svima u Berlinu. Neki se plaše zbog mogućnosti stvaranja diplomatskog zastoja.

Kada se pred odlaskom sa položaja nalazi diplomata koji tako nediplomatski nastupa kao Ričard Grenel, može se očekivati da će svi odahnuti. Ili čak osetiti olakšanje. Ne, to je pogrešna reč, kaže Nils Šmid, stručnjak nemačkog SPD-a za spoljnu politiku, u intervjuu. „Meni je važno da Nemci i Amerikanci dobro sarađuju. Za to je potrebno da u Berlinu bude politički „teškaš“.

„AUTENTIČAN AMBASADOR“
Grenel definitivno jeste „teškaš“, ocenjuje se u tekstu koji objavljuje javni servis ARD na svom internet-portalu. Grenel je bio i ostao na kursu predsednika Donalda Trampa. Kao ambasador je istupao ponekad za zahtevima, ponekad sa pretnjama. Rado se oglašavao i na Tviteru. U porukama upućenim nemačkoj vladi i firmama tražio je da oni slede interese SAD i suprotstave se Iranu, Rusiji ili Kini.

No, upravo to će još i nedostajati nemačkim političarima, smatra Aleksandar Graf Lambsdorf, stručnjak za spoljnu politiku poslaničke grupe FDP. On žali zbog Grenelovog odlaska i smatra da je u pitanju autentičan ambasador svog predsednika. Lambsdorf priznaje da sa njim nije uvek bilo lako, ali, „kao ambasador je Grenel bio neko s kim ste znali kako američka vlada razmišlja i dela“.

„NIJE DOBRA VEST“
Razumevanje američke politike bi dakle moglo postati još teže, piše novinar ARD-a Markus Zambale. Još od februara, Grenel je više bio u Vašingtonu nego u Berlinu – privremeno kao koordinator rada tajnih službi. Funkcija ambasadora SAD u Berlinu će biti upražnjena do izbora u SAD u novembru, pa verovatno i duže. Tako je bilo i na početku Trampovog mandata, kada SAD 15 meseci nisu poslale ambasadora u Berlin. Grenelovo povlačenje „nije dobra vest“ ako imamo u vidu „tešku transatlantsku kriznu situaciju“, smatra Volfgang Išinger, šef Minhenske konferencije o bezbednosti.

„Gotovo polovina Trampovog mandata je prošla bez ambasadora u Berlinu“, konstatuje spoljnopolitički stručnjak Zelenih Omid Nuripur. I dodaje da je to za žaljenje. No, tvrdi da su odnosi SAD i Nemačke – jaki.

NADA U DIPLOMATE OD KARIJERE?
Transatlantski odnosi zavise ne samo od vlada, već i od društava, naglašavaju političari. Socijaldemokratski političar Šmid, i pored svih rezervi, u odlasku ambasadora vidi i šansu. „Možda u svakodnevnim poslovima možemo da bolje sarađujemo sa diplomatama od karijere u ambasadi SAD nego što je to dozvoljavao Grenelov polarizujući pristup“, nada se on.

Sada će i nemačke diplomate videti da li je na kraju bolje da u Berlinu bude „težak“ ambasador ili – da ne bude nikakvog, zaključuje nemački javni servis ARD.

 

Autor Saša Bojić

 

Naslovna fotografija: Sean Gallup/Getty Images

 

Izvor Dojče vele, 27. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u