Čomski pisao Vučiću zbog Instituta za filozofiju

Podršku Institutu za filozofiju i društvenu istoriju su, osim Čomskog, istakli i drugi levičarski intelektualci poput Jirgena Habermasa, Piketija, Batlerove...

Nakon što je više od 400 akademika i profesora sa više od 200 najznačajnijih svetskih univerziteta, među kojima su Jirgen Habermas, Etijen Balibar, Džudit Batler, Frensis Fukujama, Zak Ransijer, Toma Piketi, Janis Varufakis, Juval Noa Harari i dr, uputilo javnu podršku zaposlenima u beogradskom Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, Noam Čomski je uputio lično pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, saopšteno je sa tog Instituta.

Najpoznatiji živi intelektualac danas istakao je da je bila privilegija sarađivati sa predstavnicima Instituta i izrazio svoje uznemirenje činjenicom da se „ovaj izuzetni Institut nalazi na meti vlasti, kao još jedna manifestacija koja se širi regionom, najevidentnije u Mađarskoj, gde su na udaru obrazovne kulturne i istraživačke institucije“, naglašavajući da se nada da „Srbija neće poći ovim mračnim putem“.

On je takođe ukazao da je IFDT s pravom zabrinut zbog neadekvatnog sastava Upravog odbora, što će imati veoma štetne posledice na njegov autonomni rad. Noam Čomski, inače inostrani član SANU, tako se pridružuje impresivnom broju međunarodnih intelektualaca koji apeluju na državu Srbiju da Institutu za filozofiju i društvenu teoriju omogući konstituisanje nepristrasnog i kompetentnog Upravnog odbora, kao i transparentnu i adekvatnu proceduru za izbor novog direktora, navode iz Instituta.

Zaposleni na Institutu su nekoliko puta javno podsetili da su zbog svog kritičkog pristupa svim vlastima već više od godinu dana na udaru pojedinih struktura u državi „koje su im nametnule kompromitovanog predsednika Upravnog odbora i nekompetentnog vršioca direktora koji je došao van Instituta“.

 

Naslovna fotografija: Uli Deck/picture-alliance/dpa/Associated Press

 

Izvor N1, 28. maj 2020.

Pratite nas na YouTube-u