Hrvatska otvara granice za 10 zemalja, Srbija nije na spisku

Prema najnovijoj odluci, u Hrvatsku će moći da uđu državljani Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Nemačke. Ne i Srbije

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je na sednici Vlade da ta zemlja potpuno otvara granice prema 10 zemalja. Na spisku nema Srbije. Popuštanje mera usledilo je nakon što je, prema rečima Plenkovića, Hrvatska napravila sjajne rezultate u borbi sa epidemijom tokom proteklih dana. Hrvatska otvara granice za državljane deset evropskih zemalja, pre svega zbog turizma.

Prema najnovijoj odluci, u Hrvatsku će moći da uđu državljani Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Nemačke.

„Prema našoj analizi i epidemiološkim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da možemo doneti takvu odluku uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu“, rekao je Plenković. Dodao je da je siguran da će se, kako situacija bude odmicala, popis zemalja proširivati.

Ministar Davor Božinović je objasnio da državljani iz deset zemalja s popisa više neće morati da navode razloge ulaska u Hrvatsku, nego će u zemlju ulaziti kao i pre pandemije koronavirusa. Za njih će i dalje važiti epidemiološka kontrola i obaveza pridržavanja opštih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

„Prilikom ulaska državljana tih država u Hrvatsku, evidentiraće se njihov ulazak uz prikupljanje podataka kao što su mesto odredišta, broj mobilnog i mejl adresa radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Kako bi se smanjilo čekanje na granicama, preporučamo stranim građanima da unapred dostave svoje podatke preko stranica entercroatia.mup.rs koja će biti dostupna od danas“, rekao je Božinović.

Time će se, rekao je Božinović, ubrzati prelazak granice jer će granična policija već imati podatke.

„Putnici koji ne dostave unapred podatke moći će sve to obaviti na graničnim prelazima, ali će za to biti potrebno duže vreme, verovatno u posebnoj traci“, naveo je Božinović.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dimitrije Goll

 

Izvor Indeks/RTS, 28. maj 2020.

Pratite nas na YouTube-u