„Hrvatska želi jače vojno prisustvo na Kosovu“

Hrvatski vojnici smešeteni su na aerodromu u Prištini, a njihovi zadaci su prevoz snaga Kfora, tereta i važnih osoba. Nedavno je upućena 33. „rotacija” hrvatskog kontigenta

Admiral Robert Hranj, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike Hrvatske, izjavio je za „Novu TV” da Hrvatska želi jače vojno prisustvo u operaciji Kfor na Kosovu.

– Doneta je odluka o povlačenju vojnika iz Avganistana. Razmišljamo i pretpostavljamo da ćemo određeni deo snaga u brojčanom smislu reinvestirati u neke druge operacije. Govorimo o operaciji na Kosovu. Tamo bi otišao neki kontigent koji bi bio veći nego ovaj sadašnji. Možda preuzmemo neki veći zadatak – izjavio je Hranj.

Bez obzira na pandemiju koronavirusa, Oružane snage moraju biti spremne za osnovne zadatke, istakao je Hranj. On je izrazio nadu da finansijska ograničenja neće potrajati dugo, kao i da se nada skoroj modernizaciji vojske.

– Što se tiče modernizacije vojske, nije se odustalo od određenih projekata modernizacije, već su oni samo odloženi, uključujući nabavku borbenih aviona, brodova i helikoptera – istakao je Hranj.

Inače, Hrvatska u Kforu učestvuje od 2009. godine i to sa dva transportna helikoptera tipa Mi-8 MTV1 ili Mi-171Š i pratećim osobljem.

Smešeteni su na aerodromu u Prištini a njihovi zadaci su prevoz snaga Kfora, tereta i važnih osoba. Nedavno je upućena 33. „rotacija” hrvatskog kontigenta u Kforu.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 28. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u