Protesti se šire Amerikom, zapaljene policijske stanice, Tramp preti vojskom

U Mineapolisu je uvedeno vanredno stanje, a na ulice su izašli pripadnici Nacionalne garde SAD, nakon sukoba demonstranata sa policijom povodom nasilne smrti Džordža Flojda

Američki predsednik Donald Tramp danas je na svom tviter nalogu nazvao demonstrante u Mineapolisu „razbojnicima” navodeći da „kada počne pljačka, počinje i pucnjava”. Komentarišući proteste zbog smrti Afroamerikanca kojeg je privodila policija, a koji su u jednom trenutku postali nasilni, Tramp je napisao: „To razbojnici obeščašćuju uspomenu na Džordža Flojda i ja neću dopustiti da se to dešava”.

Dodao je da je guverneru Minesote Timu Volcu preneo da je vojska uz njega, te da će ako dođe do problema država povratiti kontrolu, ali je i zapretio da će kad „počne pljačka početi i pucanje”. U Mineapolisu je uvedeno vanredno stanje, a na ulice su izašli pripadnici Nacionalne garde SAD, nakon sukoba demonstranata sa policijom povodom nasilne smrti nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske intervencije.

Protesti u Mineapolisu traju već tri dana, a mediji izveštavaju da su demonstranti noćas nasilno zauzeli policijsku stanicu u kojoj su radili policajci koji se sumnjiče za nasilnu smrt Flojda i zapalili je. Policija je koristila suzavac da rastera demonstrante koji su uništavali sve što im se našlo na putu i pljačkali radnje. Nemiri su se proširili na Čikago, Los Anđeles i Memfis, prenosi AP.

 

Naslovna fotografija: John Minchillo/AP

 

Izvor Politika, 29. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u