Velt: EU ne treba da potcenjuje odnose Srbije i Kine

Mateo Bonomi, stručnjak za Zapadni Balkan u izjavi za Velt upozorava Evropsku uniju da „ne potcenjuje odnose između Srbije i Kine, bez obzira koliko neznatno delovali“

Zašto Srbija baš u ovom trenutku poziva kineske turiste? I zašto EU ne treba da potcenjuje odnose Srbije i Kine, bez obzira koliko delovali neznatno? Tim pitanjima pozabavio se nemački list Velt.

„Dok mnoge zemlje ofanzivno zahtevaju od Kine razjašnjenje porekla korona-virusa i prebacuju joj zbog toga što je izbijanje epidemije predugo držala u tajnosti, Srbija, koja je isto tako žestoko pogođena virusom COVID-19, bira drugi put“, piše Velt. Nemački list napominje da je Vlada Srbije „sredinom maja počela onlajn-kampanju u Kini, kako bi animirala turiste da putuju u tu zemlju“.

„No, koliko god tajming početka kampanje delovao uvrnuto, toliko je i motiv čudan: u prvom planu je srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji pokušava da se smeška u kameru, a u pozadini Beograd u predvečerje, u bojama ljubičasto-roze. Slogan ispisan kineskim pismom: ’Turistički biro vas vodi kroz Srbiju’.“

PISMO „BRATU“
Velt naglašava da u Srbiji nije iznenađenje to što Vučić podržava takvu kampanju. „Vučić, iz redova desno-konzervativne Napredne stranke, koji u Srbiji vlada sve čvršćom rukom, poznat je po tome što medijski pokušava da se približi Narodnoj Republici.“ Nemački list podseća da se Vučić polovinom marta, kada je najavio uvođenje vanrednog stanja, ljutito obračunavao sa Evropskom unijom, govoreći kako je „sada jasno da ne postoji evropska solidarnost“.

„U istom dahu je rekao i da je poslao pismo svom ’bratu’, kineskom predsedniku Siju Đinpingu. Citat: ’Samo Kina može da nam pomogne’. Više je nego upitno kako takve izjave idu uz status kandidata za članstvo u EU“, piše Velt.

„Za Maksa Brendlea, direktora regionalne kancelarije fondacije Fridrih Ebert u Beogradu, motiv je jasan: ’Flert Srbije sa Kinom služi tome da se poveća cena prema Evropskoj uniji’. Brendle kaže da je Srbija, kako geografski tako ekonomski i socijalno, okrenuta Zapadu. Napominje da 60 odsto njenog izvoza ide u EU. ’Ali, ne samo roba, već i ljudi u velikoj većini odlaze u zapadnu Evropu u potrazi za boljom budućnošću’, kaže Brendle, ali i dodaje da je orijentacija ka Kini takođe ekonomski motivisana, jer ’Peking je poslednjih godina izgradio svoje prisustvo davanjem kredita i preuzimanjem srpskih preduzeća’.“

EU PRESPAVALA IZGRADNjU PRUGE
Nemački list navodi da je infrastrukturnim projektom novog „Puta svile“ Kina intenzivirala svoje napore u regionu, između ostalog i finansiranjem pruge između Budimpešte i Novog Sada“. „Očigeldno je da je EU prespavala izgradnju pruge“, kaže Brendle za Velt.

A i kada je u pitanju korona-kriza, „Brisel je tek nakon Pekinga počeo da pruža podršku Srbiji u borbi protiv virusa“, podseća se u tekstu, ali i navodi još jedan razlog zašto se Beograd približava Pekingu: Kina nije priznala nezavisnost Kosova. „Sve zemlje koje ne priznaju Kosovo za Srbiju su korisne“, objašnjava za Velt Mateo Bonomi, stručnjak za Zapadni Balkan sa Italijanskog instituta za spoljnu politiku (IAI) iz Rima. „Srbija je važna ulazna kapija za Kinu na evropskom kontinentu. Uostalom, ta zemlja se graniči pet država Evropske unije“, kaže Bonomi.

A što se tiče Vučićevog pozivanja kineskih turista, Bonomi ocenjuje da to nije usmereno u pravcu Brisela, već da isključivo služi da se poveća šansa pred izbore koji bi trebalo da se održe u junu. Bonomi smatra da je realno da, nakon korona-krize, kineski turisti zaista počnu da dolaze u Srbiju. Jer, Beograd je već godinama međustanica za mnoge turističke grupe iz Kine koje idu u Evropu. „S obzirom na to da je u NATO bombardovanju Srbije 1999. pogođena i ambasada Kine, to je postao i patriotski cilj za mnoge Kineze koji putuju po Evropi“, kaže Bonomi. On na kraju, u izjavi za Velt upozorava Evropsku uniju da „ne potcenjuje odnose između Srbije i Kine, bez obzira koliko neznatno delovali.“

 

Autor Svetozar Savić

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Dojče vele, 29. maj 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u