Priština vraća robu bez grba „Kosova“; Dačić: Ovo zaustavlja dijalog

„Mi nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ne ukinu takse i reciprocitet. To je neprihvatljivo za nas i negacija svih dogovora“, rekao je Dačić

Na osnovu odluke Vlade tzv. Kosova, bez posebne dozvole, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu, ako na pratećim dokumentima nije naznačeno Republika Kosovo. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno Republika Kosovo, prenosi Beta.

Kako je sinoć objavio portal Kosovo Onlajn, Vlada Kosova je usvojila odluku da u trgovinskim odnosima sa Srbijom budu zabranjeni dokumenti „na kojima nema oznake Republike Kosovo i koji nisu u skladu sa Ustavom Kosova”.

Takođe, vlada je naložila Agenciji za hranu i veterinu da koristi ime i amblem Republike Kosovo na fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima.

Prema odluci vlade, preduzeća iz Srbije moraju obezbediti ulaznu dozvolu za svako vozilo sa robom koje ulazi na Kosovo, a zahtev za dozvolu podnosi se Kancelariji za vezu Kosova u Srbiji, dopisom ili mejlom.

Vlada tzv. Kosova je 31. marta donela odluku o postepenoj primeni „reciprociteta” kao principa u odnosima sa Srbijom.

 

Izvor Politika, 31. maj 2020.

 

SA MERDARA VRAĆEN KAMION
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.

Kosovska vlada objavila je odluku o postepenom uvođenju „reciprociteta“ za robu srpskih preduzeća koja se plasira na kosovsko tržište, ocenivši da „barijere Srbije nastavljaju da štete uvoznicima i izvoznicima sa Kosova i izazivaju trgovinski deficit za Kosovo“.

Prema izmenama i dopunama vladine odluke, u trgovinskim odnosima sa srpskim preduzećima zabranjena je dokumentacija o poljoprivrednim i industrijskim proizvodima na kojoj nema naziva „Republika Kosovo“, ili ako je, tvrdi se u odluci vlade, „suprotno ustavu i negira nezavisnost i suverenitet“.

„Agencija za hranu i veterinarstvo je obavezna da koristi grb i ime Republika Kosovo u fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima, dok privrednim subjektima iz Srbije mora da se obezbedi ulazna dozvola za svako vozilo koje prevozi robu koja ulazi na Kosovo u kancelariji za vezu Kosova u Srbiji“, navodi se u odluci.

Odluka ostaje na snazi do daljeg, a privredno preduzeće osnovano prema pravilima vlasti u Srbiji ne može da bude priznato kao pravno lice, već samo u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naveo je da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila ulazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom „Republika Kosovo“.

 

Autor Andrija Igić

 

Naslovna fotografija:

 

Izvor RTS, 31. maj 2020.

 

DAČIĆ: OVO ZAUSTAVLjA DIJALOG
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila ulazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom „Republika Kosovo“. Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.

Priština je juče zabranila ulazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom „Republika Kosovo“, što Ivica Dačić ocenjuje kao meru goru od taksi od 100 odsto na robu.

„To su mere reciprociteta što možda ni građani Srbije ni međunarodna zajednica nisu prepoznali kao još goru meru od takse, koje su duplirale cenu robe ali je bar prolazila. Ova vlada u Prištini je donela odluku da se uvedu mere reciprociteta, što je od strane nekih zemalja pozdravljeno kao korak napred. Mi smo odmah rekli da je to neprihvatljivo“, navodi ministar spoljnih poslova Srbije.

Prihvatanjem tih mera, kako kaže, Srbija bi priznala Kosovo.

„Mi nemamo ni nameru da nastavimo dijalog dok se ne ukinu takse i reciprocitet. To je neprihvatljivo za nas i negacija svih dogovora. Sa pravom očekujemo reakciju međunarodne zajednice. Ričard Grenel je još ranije na to reagovao i rekao da je uvođenje reciprociteta izigravanje odluke o ukidanju taksi“, ističe šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, dijalog Beograda i Prištine sada je na respiratoru.

„Nalazi se u fazi kada ga nema i u toj celoj situaciji su razni međunarodni faktori pokušavali da daju veštačko disanje tom dijalogu, Merkel, Makron, pristup američke administracije je drugačiji od pristupa Bajdena, Hilari Klinton“, smatra ministar spoljnih poslova Srbije.

„PRIŠTINA KAO RAZMAŽENO DETE“
Komentarišući novu vladu koja bi trebalo da bude formirana u Prištini, Dačić kaže da su to stvari na koje Srbija niti može niti želi da utiče. Bilo koja vlada, ističe, mora da se izjasni da li se pridržava ili ne svih dogovora. Svi su oni isti, kaže.

„Žele nezavisnost Kosova, žele da to Srbija prihvati, a to nije dijalog i mi to ne prihvatamo. Oni ne shvataju promene koje su se desile, očekuju da će im međunarodna zajednica doneti sve na tacni što očekuju“, ističe ministar spoljnih poslova.

Smatra da se Priština ponaša kao razmaženo dete koje je međunarodna zajednica navikla da im se ispunjavaju sve moguće želje.

„Danas više nije tako. A to zavisi od toga koliko će Srbija biti jaka, stabilna i jedinstvena, i naša pozicija je izuzetno čvrsta – nema govora dok se ne ukinu recipročne mere. Srbija neće priznati Kosovo, želi dijalog, kompromis. Ako misle da je kompromis da Srbija samo prizna Kosovo, to ne može“, napominje Dačić.

„MILO ’89. GOVORIO DA JE PONOSAN NA SRPSKO POREKLO“
Kada je reč o odnosima sa Crnom Gorom, šef srpske diplomatije navodi da je regionalna politika osim koronom opterećena i drugim virusima – na primer optuživanjem Srbije za sve i svašta.

„Ispade da je Srbija kriva što imaju veći pad od Srbije. Crna Gora krivi Srbiju za ono što je sama napravila. Znate, kad odem na razgovor u Podgoricu ili oni dođu, u mojoj delegaciji bude bar trojica poreklom iz Crne Gore, a kod njih nema nijednog pa čak ni poreklom iz Srbije“, naveo je Dačić.

Komentarisao je i odluku Podgorice da omogući ulazak ljudi sa Kosova.

„Ja koliko znam sebe, Crnogorci su iz Crne Gore išli za Beograd, ako će sada za Prištnu, želim im srećan put, ali nešto ne verujem u to“, rekao je Dačić.

Crna Gora, prema njegovim rečima, pokušava da Srbije optuži da su remetilački faktor.

„Milo (Đukanović) je ’89. rekao da je ponosan na srpsko poreklo i crnogorsku državnost“, podseća šef srpske diplomatije.

Srbija je, kaže, dobra ali nije naivna.

„Nismo glupi. Naš narod treba da vidi gde je dobrodošao a gde ne“, rekao je ministar spoljnih poslova i ponovio da Srbija želi stabilnost u regionu.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo spoljnih poslova RS

 

Izvor RTS, 31. maj 2020.

Pratite nas na YouTube-u