Манастир Високи Дечани (Фото: Катарина Стељић/Нови Стандард)

U Albaniji prikazan film „Velika srpska istorijska obmana“

Na film je reagovalo Ministarstvo kulture, navodeći da je cilj ovog dokumentarca promovisanje velikoalbanske pogromaške politike na štetu Srbije i srpskog naroda

Albanska televizija „Top kanal“ prikazala je dokumentarni film pod nazivom „Velika srpska istorijska obmana – kako su Srbi ukrali albansku istoriju”, u kojem se srpske crkve, manastiri i spomenička i duhovna tradicija na Kosovu i Metohiji proglašavaju albanskim.

Film u kojem se bezočno falsifikuju istorijske činjenice, prikazan je u udarnom terminu, na kanalu koji se može pratiti i na Kosovu i Metohiji i Severnoj Makedoniji. Na film je reagovalo srpsko Ministarstvo kulture i informisanja, navodeći da je cilj ovog dokumentarca promovisanje velikoalbanske pogromaške politike na štetu Srbije i srpskog naroda.

„U skupoj produkciji i uz učešće brojne ekipe koja ga je realizovala, ovaj sramotni i groteskni istorijski falsifikat bio bi samo žalosna provokacija da u sebi ne sadrži opasne namere i to u jednoj politički izazovnoj i napetoj epohi“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako dodaju u Ministarstvu, ponovo moraju da ukazuju domaćoj i međunarodnoj javnosti na očigledno orkestrirane aktivnosti iz šovinističkih krugova nekih susednih država u regionu koje su usmerene na poništavanje, brisanje iz istorije ili preotimanje srpske kulturne baštine, kako materijalne, tako i nematerijalne.

„Takvi pokušaji imaju sve obrise kulturnog genocida, a on je, istorija nas tome uči, često uvod u fizički genocid“, piše u saopštenju.

Oni su pozvali sve nosioce takvih pokušaja – pojedince, grupe i institucije na uzdržanost, a srpsku javnost, obrazovni i sistem kulture, diplomatiju i medije, institucije države, SANU, Maticu srpsku, univerzitete i sve druge društvene subjekte da budu svesni i delatni u ovim zabrinjavajućim okolnostima, te da afirmaciji, zaštiti i promociji srpske kulture, tradicije, jezika i pisma posvećuju punu pažnju u zemlji, a naročito u međunarodnim okvirima.

„Kada neko danas ugrožava kulturno-istorijski identitet i tradiciju jednog naroda, sutra će mu neminovno ugroziti i fizički opstanak. Srpski narod gde god da živi i srpsko društvo i država imaju pravo i obavezu da se tim zlokobnim namerama suprotstave snažno i na dostojanstveno miran, ali odlučan način“, zaključuje se u saopštenju.

 

Naslovna fotografija: Katarina Steljić/Novi Standard

 

Izvor Sputnjik, 02. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u