Srbija obustavila kampanju „otpriznavanja“ Kosova?

Navodi se da su beogradske vlasti dale pristanak kako bi doprinele atmosferi za ponovni početak dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine

Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, prenosi dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE). Navodi se još da su beogradske vlasti dale pristanak kako bi doprinele atmosferi za ponovni početak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

“Kao deo dobre volje za stvaranje atmosfere koja je pogodna za nastavak dijaloga, strane u Beogradu su se složile da neće nastaviti sa ovom kampanjom”, potvrdio je novinarima jedan visoki diplomatski izvor u EU. Jedan od visokih zvaničnika Evropske unije koji se bavi procesom dijaloga je istakao da je kampanja Srbije, “iritantno pitanje”. “Moramo graditi pozitivan zamah, a ne da se međusobno iritiramo”, navodi ovaj sagovornik.

Broj država koje su kao rezultat diplomatskih nastojanja Srbije povukle priznanje nezavisnosti Kosova, koja je proglašena 2008. godine, nije poznat. Međutim, zvaničnici Srbije uključujući i predsednika države Aleksandra Vučića, nisu krili da su svoju diplomatiju usmerili u tom pravcu. Srbija je takođe otvoreno zagovarala stavove protiv prijema Kosova u međunarodne organizacije, poput Interpola i Unesko.

Diplomate iz Brisela ocenjuju da obe strane trebaju doprineti konstruktivnoj atmosferi koja će omogućiti obnovu dijaloga. Oni, stoga, smatraju da nedavno uvođenje mera reciprociteta prethodne kosovske vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem „nije u tom duhu“. Briselski zvaničnici očekuju od nove kosovske vlade da preduzme sve mere kako bi se stvorila pozitivna atmosfera oko dijaloga koji ubrzo treba da se nastavi u Briselu, što podrazumeva i ukidanje ovih mera.

 

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog između Srbije i Kosova je nedavno ocenio da je razočaran odlukom o uvođenu mera reciprociteta te je zatražio hitno ukidanje.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo spoljnih poslova

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 04. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u