Vučić: Slede veliki pritisci zbog KiM

„Ako stanu sa zahtevima za prijem u Interpol i u drugim organizacijama i mi ćemo stati sa kampanjom promene stava zemalja o priznanju Kosova“

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da očkuje velike pritiske po pitanju rešavanja kosovskog problema, te da je važno da Srbija, posle izbora, dobije snažnu vladu.

„Ali, da će biti lako za Srbiju – neće“, rekao je Vučić novinarima u Loznici gde je prisustvovao otvaranju obnovljenog dela bolnice i otvaranju fabrike „Adijent“.

Ponovio je da će u tom procesu i Srbija morati da se pita.

„Nemamo primedbe na razgovore koje smo imali u EU, kao i u razgovorima sa Grenelom. Uvek sam se na miran način trudio da dobijemo što više. Ako stanu sa zahtevima za prijem u Interpol i u drugim organizacijama i mi ćemo stati sa kampanjom promene stava zemalja o priznanju Kosova“, rekao je Vučić.

On je dodao da je Hašim Tači sve ovo izveo uz nedvosmislenu podršku SAD i da će njegov stav biti da pristaje na razgovore samo tamo gde su Amerikanci učesnici. Ne razume, kaže, kako bi to Priština da bude na EU putu, a ne želi, kako je Tači izjavio, da razgovara sa evropskim predstavnicima.

Za razliku od nas, kojima ništa nije dozovljeno, njima je, međutim, sve dozvoljeno, rekao je Vučić. Ipak, podseća da je Beograd, zahvaljujući pametnoj politici, pitanje Kosova i Metohije vratio za pregovarački sto, čuvajući mir na KiM, a ekonomski razvijajući Srbiju. Vučić je naveo da ne želi da se bavi unutrašnjim odnosima u albanskoj političkoj zajednici, jer je to njihova stvar, dok je za Beograd važno da Srbi sa KiM dobiju određene garancije.

RUSIJA PRIJATELjSKA ZEMLjA, TO NIKO NE MOŽE DA MENjA
Rusija je nama izrazito prijateljska zemlja i to ne može da promeni niko od neodgovornih političara iz Srbije, niti bilo ko drugi, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom mogućeg imenovanja na važnu poziciju Jevgenija Primakova, inače bliskog delu opozicije oko Saveza za Srbiju.

Vučić je tako odgovorio na pitanje kako vidi to imenovanje, kakvu poruku Rusija time šalje i kako bi reagovala ako bi Beograd, po nekoj paraleli, imenovao, na primer, Bojana Kostreša za šefa kancelarije za saradnju sa Moskvom. Podsetio je da je Rusija najmanje 20 puta veća od Srbije, da ima svoju nezavisnu vladu, predsednika, koji ima ogroman uticaj i ugled.

„Oni vode računa o svojim interesima i donose odluke u skladu s tim. Nemam ništa protiv bilo koga. Video sam reakciju ambasadora Ruske Federacija i hvala na korektnosti“, naglasio je Vučić.

Istakao je da je pravo Rusije na svoj izbor, kao što mi ne dozvoljama da bilo ko utiče na to koga ćemo da postavljamo na neke funkcije. „Bilo bi nekorektno i potpuno sumanuto da utičemo na njhove odluke“, naglasio je Vučić.

Što se tiče paralele s hipotetičkim imenovanjem Kostreša na mesto šefa Kancelarije za saradnju s Rusijom, odgovorio je da to, pored ostalog, nije realno: „Primakov je iz Jedinstvene Rusije“, a Kostreš ne čini mi se da je u ovom trenutku blizu vlasti, ni on Ni njegova partija“, naglasio je on.

NISU IZBORI SAMO U SRBIJI…
Predsednik je primetio da su događaji demantovali deo srpske opozicije koji je optuživao vlast da jedina organzuje izbore, aiko pandemija koronavirusa nije okončana.

Na konstataciju novinara da na izbore „idu“ Poljska, Hrvatska, Severna Makedonija, a da je, primera radi, lider Dveri Boško Obradović tvrdio da u Poljskoj neće biti izbora, Vučić je rekao da su u Poljskoj izbori na Vidovdan, a prvog jula su u Rusiji, koja je, inače, u mnogo komplikovanijoj kovid situaciji nego Srbija. Takođe, izbori su petog jula u Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Tanjug/RTS, 04. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u