Masovni protesti u Vašingtonu, Bela kuća tražila razmeštanje 10.000 vojnika

Demonstranti su juče došli iz svih svih krajeva SAD na skup protiv rasizma i policijske brutalnosti, a pridružila im se i gradonačelnica Mjuriel Bauser

Hiljade demonstranata okupilo se u subotu uveče na masovnom protestu protiv policijske brutalnosti i rasizma u Vašingtonu. Demonstracije zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda se nastavljaju 12. dan zaredom širom SAD.

Flojd je preminuo 25. maja u Mineapolisu pošto mu je policajac tokom akcije privođenja skoro devet minuta kolenom pritiskao vrat. Demonstranti su juče došli iz svih svih krajeva SAD na skup protiv rasizma i policijske brutalnosti, a pridružila im se i gradonačelnica Mjuriel Bauser, koja je ranije zatražila od predsednika Donalda Trampa da povuče vojsku iz grada.

„Treba da gledamo šta se dešava u Vašingtonu zato što ne želimo da federalna vlada uradi drugim Amerikancima“, rekla je ona šetajući sa demonstrantima, preneo je Si-En-En.

Na putu ka 19. ulici koja vodi do Bele kuće, a koju je gradonačelnica Vašingtona u petak preimenovala u ulicu „Crni životi su bitni“, demonstranti su zastali i klečali četri minuta odajući i na taj način poštu Džordžu Flojdu.

Šef vašingtonske policije Piter Njušam rekao je ranije u toku dana da nadležni očekuju da se hiljade demonstranata okupe u Vašingtonu na „možda najvećem protestu koji smo do sada imali u gradu.“

Do podneva po lokalnom vremenu kod Linkolnovog spomenika okupilo se oko 3.000 ljudi, a isto toliko je i kod Bele kuće, saopštila je policija. Druga grupa bila je kod zgrade Kongresa, prenosi Rojters. Neke ulice su bile zatvorene. Organizatori su poveli kolone u marš ulicama oko Bele kuće. Automobili koji su prolazili trubili su demonstrantima u znak podrške.

 

Izvor Tanjug/B92, 07. jun 2020.

 

BELA KUĆA TRAŽILA 10.000 VOJNIKA
Bela kuća tražila je još početkom sedmice da 10.000 aktivnih vojnika izađe na ulice Vašingtona i drugih gradova i zaustave proteste. Ali, ministar odbrane Mark Esper i visoki vojni zvaničnik, general Mark Majli, odbacili su taj zahtev, saopštio je izvor blizak vojsci.

Esper je premestio oko 1.600 aktivnih vojnika u Vašington i region, ali je tamo već bilo raspoređeno oko 5.000 pripadnika Nacionalne garde, pa je vojska, kako nije bilo potrebe za njenim učešćem, vraćena u četvrtak uveče, navodi Si-En-En.

Majli je, prema rečima izvora, imao snažan osećaj da još nije pređen prag, informativno opisan kao „teška okolnost“, da bi bilo legalno da predsednik pozove vojsku u pomoć. Nakon nasilja u Vašingtonu, Majli se čuo nekoliko puta sa predstavnicima demokrata u Kongresu, kao i sa Nensi Pelosi.

Iako nisu poznati detalji njegovog razgovora sa demokratama, Majli je u ponedeljak uveče sa predsednikom Trampom vodio vrlo napet razgovor, tvrdeći, uprkos predsednikovim pretnjama, da aktivne vojne trupe nisu neophodne kako bi smirile nerede u Vašingtonu. S druge strane, iako je Bela kuća potvrdila podršku Esperu, ovakva odluka mogla bi ga koštati pozicije.

Kongres je nezvanično obojicu kritikovao zbog šetnje s predsednikom do crkve Svetog Jovana, a prema izvoru bliskom vojsci, Esper i Majli veoma žale što su to sebi dozvolili. Esper je i ranije izjavljivao da pokušava da se drži dalje od politike, ali da mu to ne uspeva uvek, dok je Majli još nije progovorio o zajedničkoj šetnji s predsednikom.

 

Naslovna fotografija: Timothy Nwachukwu/USA TODAY

 

Izvor Tanjug/B92, 07. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u