Vučić: Obustavili smo kampanju protiv Prištine, to je „tante za tante“

„Da ne bih filozofirao – za nas tu nema srećnog rešenja. Kakvo god da bude mi ne možemo biti posebno zadovoljni“, kaže Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u jutarnjem programu TV Prve kaže da očekuje razgovor sa svima koji se interesuju za rešavanje pitanja KiM.

„Da ne bih filozofirao – za nas tu nema srećnog rešenja. Kakvo god da bude mi ne možemo biti posebno zadovoljni“, kaže Vučić.

Dodaje da će se čvrsto i snažno boriti za naše nacionalne interese.

„Da ponovo Kosovo vratimo za pregovarački sto i na pregovarački sto, ali ako ljudi misle da će velike zemlje da promene mišljenje  – oni kažu da su granice na Balkanu nepromenljive, a za njih su granice takve da je Kosovo u sadašnjim granicama kakve oni vide“, kaže.

Pred nama je šest meseci teške političke borbe za prava našeg naroda, kaže predsednik, ali dodaje i da ne smemo da povećavamo očekivanja našeg naroda. Na pitanje da li očekuje ultimatume navodi da očekuje pritiske. O tom pitanju, smatra predsednik, ne može se postići konsenzus u Srbiji, jer „svi čekaju da se skloni Kosovo kao teret, neka to Vučić uradi, pa ćemo mi Vučića“.

„Mi smo znali kako da čuvamo naše nacionalne interese gurajući zemlju napred“, dodaje.

Kaže da sve što se dešavalo od „Brozovog režima, Miloševića, ali i prodavanje kuća“ utiče na problem Kosova.

„Možemo li mi da budemo odgovorno društvo koje će da rešava svoje probleme ili to ne možemo, ili ćemo svi da sednemo u kafanu uzmemo pivo i svima ‘majku majčinu’. A šta ćeš kad ti sina vrate u kovčegu  – hoće Vučić da bude kriv“, dodaje.

„Mislite li da mi pada na pamet da ratujemo  – ne pada mi na pamet“, kaže objašnjavajući zašto Srbija modernizuje i jača vojsku.

Na pitanje šta ako Srbija odbije predlog o rešavanju KiM, predsednik Vučić navodi da smo daleko od toga.

„Dušan Kovačević je u pravu kad kaže da su veliki rešili da taj problem rešavaju“, dodaje.

Prema njegovim rečima, „sluge iz regiona“ se dodvoravaju i mešaju u pitanja koja bi Srbija trebalo da rešava.

„Trudićemo se da bude najmanje nepovoljno“, dodaje.

„Spreman sam da izađem pred narod i kažem šta je ponuda kada do toga dođe“, navodi Vučić i navodi da će posledice verovatno biti da će vrata EU biti otvorena ukoliko se takav predlog prihvati, a ako se predlog ne prihvati ta vrata će verovatno biti zatvorena.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Tačija da će se Kosovu pripojiti Bujanovac, Medveđa i Preševo jer je to „istorijsko pravo“.

„Tačiju je dozvoljeno da bude neodgovoran, a smešne su mu te tvrdnje. Razumem da je to rekao da bi ispao veći Albanac od Kurtija. Mene ne zanima to, mene zanima kako da sačuvamo naš mir, državnu teritoriju i interese“.

Kaže i da je Srbija prestala sa kampanjom otpriznavanja nezavisnosti, jer će kosovski zvaničnici prestati na 90 dana da traže prijem u međunarodne organizacije – Interpol i UNESKO.

„To je tante za tante, a tante za kukuriku kod mene nema“, dodaje.

Kaže da će se zalagati sa promene u stranci nakon izbora.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 

Izvor B92, 06. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u