Server: SAD žele rešenje kosovskog problema do septembra

„Amerikanci će vršiti veliki pritisak na sporazum do septembra, tako da predsednik Donald Tramp može voditi američke izbore i održati ceremoniju u Rouz Gardenu“

Američki stručnjak za Balkan Daniel Server izjavio je da će SAD vršiti veliki pritisak da sporazum između Kosova i Srbije bude postignut do septembra. Server je predvideo „paljenje motora“ u nastojanju da se postigne brzi dogovor uoči američkih predsedničkih izbora, prenosi Koha.

„Amerikanci će vršiti veliki pritisak na sporazum do septembra, tako da predsednik Donald Tramp može voditi američke izbore i održati ceremoniju u Rouz Gardenu, što je obećao predsednicima Tačiju i Vučiću“, ocenio je Server.

Prema njegovim rečima, ako je predsednik Kosova Hašim Tači spreman da deo teritorije sa srpskom većinom preda Srbiji, to bi se moglo dogoditi. Govoreći o novoj kosovskoj vladi, istakao je da smatra da vlada na čelu sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem neće moći da se nametntne u dijalogu, već da će predsednik Kosova biti glavni akter.

„Ako vlada želi ulogu u dijalogu, mora da deluje unapred. Na primer, može da predloži skupštinsku rezoluciju kojom se protivi bilo kojoj razmeni teritorije, osim manjih prilagođavanja granica potrebnih tokom demarkacije. Takođe, može da se izjasni o zahtevu za uzajamnošću – šta god Srbija preduzme, Kosovo mora da ima jednak odgovor“, naveo je Server. Ova vlada ima krhku većinu, ocenio je Server i dodao da trenutno ni Hoti ni Tači nemaju podršku većine poslanika u Skupštini Kosova.

„Ko vodi dijalog sa Beogradom da bi dobio podršku, mora se zalagati za najmanje dve trećine glasova poslanika. Ni Hoti ni Tači sada nemaju tu podršku. Ako žele dobar posao, moraju to da zatraže. Jedino jedinstvo spašava Srbe, samo jedinstvo spašava Kosovare“, ocenio je Server. Premijer Kosova Avdulah Hoti inicijalno je insistirao na tome da će dijalog sa Srbijom voditi vlada i da neće dozvoliti promenu granice od 17. februara 2008. godine.

 

Izvor Kosovo onlajn/B92, 07. jun 2020.

 

TAČI: SPREMNI SMO ZA DIJALOG, SPORAZUM MOGUĆ OVE GODINE
Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači rekao je danas da je Priština spremna za dijalog sa Beogradom i da taj proces ne bi trebalo da se odlaže, dodajući da veruje da bi sporazum mogao biti postignut u toku ove godine. Tači je, na konferenciji za štampu, izjavio da bi moralo brzo da se krene u tom pravcu kako bi mogli da se pridruže EU i NATO.

Naveo je da je optimista da će dogovor sa Beogradom biti postignut u toku ove godine.

„Zahvalan sam vladi jer je uklonila izgovore koje je Srbija koristila da izbegne dijalog. Kosovo je jasno u onome što želi u dijalogu. Iznad svega, Kosovo je u ovom procesu zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i svim drugim saveznicima. Moramo što pre da krenemo u tom pravcu da bismo postali deo NATO i EU”, rekao je Tači, preneo je Tanjug.

On je rekao da unutrašnje jedinstvo olakšava rad međunarodnih partnera, dodajući da je Priština spremna i da će raditi na tome da bude što jedinstvenije i ujedinjenije, prenosi Kosovo onlajn. Dodao je da će Priština raditi na potpunom sprovođenju sporazuma potpisanih ranije ove godine.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Politika, 08. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u