Митрополит Амфилохије на Светосимеоновском сабору у Подгорици, 29. фебруар 2020. (Фото: Милош Вујовић/mitropolija.com)

Mitropolit Amfilohije najavio nastavak litija u CG od nedelje

„Ja ih pozivam, te drugove i gospodu, pa neka urade to ako misle da time mogu da izleče ovaj narod od tog opakog virusa kojim smo zatrovani još od vremena one bezbožne ideologije“

Mitropolit crnogorsko-primorske eparhije Amfilohije najavio je da se litije za odbranu svetinja u Crnoj Gori nastavljaju od nedelje. Mitropolit je naglasio da su se svi nadali da će posle devedesetih godina gonjenje i nasilje nad Crkvom prestati ali se taj progon opet povampirio i u naše dane:

„I ja sam privođen na suđenje kao naslednik prošlih mitropolita, uhapšen je vladika Joanikije sa osam sveštenika. Evo i sada sveštenici u Baru su privođeni i kažnjavani samo zato što su služili službu Božiju i što su sa narodnom obavljali krsni hod – litiju, koja je svojstvena za Crkvu već dve hiljade godina, a koja je kod nas otpočela na specifičan način prije godinu dana. Jedno moramo reći. Posle godinu dana i zakletve da nećemo dozvoliti da se otimaju svetinje, mi to nastavljamo i nastaviće se ti krsni hodovi od Nedelje svih svetih. To je znači iduća nedelja. Nastaviće se ti sveti hodovi koji su hodovi mira koji pozivaju na bratsku slogu, na pomirenje braće, na zajedništvo, na ljubav, na isceljenje od onog najopakijeg virusa koji je ovde vladao, virusa bratomržnje i bogomržnje“, rekao je Mitropolit.

On je dodao da se nadaju da će međunarodna zajednica pomoći da se taj virus bratomržnje i bogomržnje zaustavi u Crnoj Gori na kome ovi koji su na vlasti žele i dalje da vladaju:

„A što se nas tiče, Crkve Božije, mi se ponovo zaklinjemo da ne damo svetinje i naš narod će nastaviti sa sveštenstvom od Nedelje svih svetih ponovo da služi molebne mira, bratske sloge i pomirenja u svim hramovima naše Crkve i u isto vreme da u tim krsnim hodovima obilaze gradove i da svedoče. Spreman sam kao Mitropolit pre nego vlastodršci krenu u bezakonje da sa mnom urade ono što su uradili sa Mitropolitom Joanikijem, Arsenijem i Danilom. Spreman sam, ako misle time da će nešto da zadobiđu. Pozivam ih da ne muče moj narod i sveštenstvo, već da to reše mojim likvidiranjem. Ja ih pozivam, te drugove i gospodu, pa neka urade to ako misle da time mogu da izleče ovaj narod od tog opakog virusa kojim smo zatrovani još od vremena one bezbožne ideologije, rekao je Amfilohije.

 

Naslovna fotografija: Miloš Vujović/mitropolija.com

 

Izvor Sputnjik, 08. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u