CG: Najavljena zabrana litija, srušen manastirski konak, na meti je krstionica

Sveštenici SPC navode da je rušenje manastirskog konaka kod Ulcinja odgovor vlasti u Crnoj Gori, nakon najave mitropolita Amfilohija da se litije nastavljaju 14. juna

Direktor Uprave policije Veselin Veljović saopštio je da neće biti dozvoljena javna okupljanja kojima se krše mere Nacionalnog koordinacionog tela i da će biti procesuirano svako odgovorno lice u slučajevima nepoštovanja zakona i ugrožavanja zdravlja građana Crne Gore.

Nakon što je iz Mitropolije crnogorsko-primorske SPC najavljeno da će litije biti obnovljene od 14. juna, Veljović kaže da su javna okupljanja i dalje realna pretnja i rizik po zdravlje građana.

Amfilohije najavio da će litije biti nastavljene 14. juna Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije prethodno je najavio je da će od 14. juna biti nastavljene litije u Crnoj Gori, zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Amfilohije je rekao da to od njega traži narod i da je dužan da to poštuje.

On je izrazio nadu da će, kako je rekao, „Gospod prosvetiti razum onima koji upravljaju Crnom Gorom”.

„Pozivam ih da ne muče moj narod i sveštenstvo, već da to reše mojim likvidiranjem. Ja ih pozivam, te drugove i gospodu, pa neka urade to ako misle da time mogu da izliječe ovaj narod od tog opakog virusa kojim smo zatrovani još od vremena one bezbožne ideologije”, rekao je Amfilohije.

On je dodao da se nadaju i u međunarodnu zajednicu da će pomoći da u Crnoj gori bude zaustavljen „virus bratomržnje i bogomržnje”. Litije koje su organizovane povodom usvajanja novog Zakona o slobodi veroispovesti bile su prekinute zbog epidemije korona virusa, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 10. jun 2020.

 

SRUŠEN KONAK MANASTIRA SVETOG VASILIJA KOD ULCINjA
Rano jutros počelo je rušenje konaka u okviru novog manastira Svetog Vasilija u zaleđu Ulcinja, u mestu Zoganje na Briskoj gori. Po nalogu inspekcijskih službi, uz asistenciju policije, prema nezaničnim saznanjima Novosti za rušenje je agažovana firma iz Nikšića.

Sveštenici SPC navode da je ovo odgovor vlasti u Crnoj Gori, nakon najave Mitropolita Amfilohija da se litije u Crnoj Gori nastavljaju 14. juna.

 

Autor B. Dabić

 

Izvor Večernje novosti, 10. jun 2020.

 

BAGERISTA ODBIO DA RUŠI KONAK
Bagerista Miroslav Koprivica iz Nikšića odbio je da građevinskom mašinom sruši konak sestrinstva koji su meštani pre dva tri meseca počeli da grade u okviru manastira Svetog Vasilija Ostroškog u zaleđu Ulcinja, u mestu Zoganje. U sredu ujutro oko pet sati, Koprivica je stigao ispred verskog objekta, zajedno sa kolegama iz firme “Vilusi kompani” doo.

Međutim kad su krenuli iz Nikšića niko mu nije rekao šta treba da se ruši.

– Rečeno mi je da bagerom idem za Ulcinj, ali mi niko nije rekao šta treba da se ruši. Tek na licu mesta, u zaleđu Ulcinja, ispred manastira, shvatio sam šta treba da radim. Izašao sam iz bagera i rekao – neću rušiti konak, niti učestvovati u tome, kazao je Koprivica. Čovek se ispred verskog objekta prekrstio, i peške krenuo ka Ulcinju.

Od manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Zoganju do Ulcinja ima oko 13-ak kilometara.

Pre nego što je krenuo da se udaljava od manastira, na Miroslava je vršen pritisak da ruši konak. Međutim, za Miroslava Koprivicu nije bilo dileme – rušiti objekat u manastirskoj porti neće.

Prema nezvaničnim informacijama Novosti, umesto Koprivice u bager je seo sin vlasnika firme “Vilusi kompani”, Marko Daković i građevinskom mašinom počeo da ruši, i srušio započeti konak manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Zoganju.

 

Autor B. Dabić

 

Izvor Večernje novosti, 10. jun 2020.

 

TIVAT POD BLOKADOM, NA METI JE KRSTIONICA
Iako nisu smirile strasti nakon jutrošnjeg vandalskog rušenja konaka novog manastira Svtog Vasilija u Ulcinju, tenzije su podignute na drugoj strani crnogorske obale – Mihiljskoj Prevlaci kod Tivta, Krstionici posvećenoj Svetom Lovćenskom Tajnovidcu Petru Drugom Petroviću Njegošu.

Oko 14 sati na tom prostoru primećeno je grupisanje policijskih snaga! Sveštenstvo i narod sabiraju se u manastiru Svetog arhangela Mihaila na Prevlaci, kako bi odgovorili eventualnoj akciji nadležnih državnih organa da sruše Krstionicu.

– Mnogo je policije u gradu ne samo iz Tivta nego i susednih opština. Tu su i čak „marice“. Ne znamo zbog čega. Narod, kada je video šta se jutros desilo u Ulcinju, počeo je da se sabira u manastiru Svetog arhangela Mihaila. Tu smo i mi sveštenici, pa ćemo videti šta će se dalje dešavati – kazao je kratko za „Novosti“ sveštenik Mijajlo Backović.

Podsetiću na nedavnu izjavu premijera Duška Markovića da država nije zaboravila na Krstionicu koju su prošle godine pokušali da sruše, ali je upravo verni narod odbranio. Među policajcima koji su od rane zore krstarili Tivtom primećen je isti onaj inspektor koji je prošle godine u aprilu predvodio desant na Krstionicu! Uspeli smo na sudu da srušimo rešenje građevinske inspekcije o uklanjanju Krstionice, tako da je svaka nova reakcija države prema njom – nelegalna!

 

Naslovna fotografija: mitropolija.com

 

Izvor Večernje novosti, 10. jun 2020.

Pratite nas na YouTube-u