Američki ambasador opominje BiH: Ne kupujte 5G opremu od Kine

„Treba osigurati da se ne koristi oprema Huaveja ili ZTE-a, kao i drugih nepouzdanih proizvođača“, napisao je na Linkdinu ambasador SAD u BiH Erik Nelson

Bosna i Hercegovina (BiH) ne bi trebala uzimati opremu od kineskih kompanija, napisao je u srijedu 10. juna na službenom profilu na društvenoj mreži Linkdin Erik Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Nelson je takođe napisao kako je razgovarao s ministrom komunikacija i prometa BiH Vojinom Mitrovićem o važnosti osiguranja sigurnosti svih podataka i komunikacija koje se prenose putem 5G mreža i inicijative vlasti Sjedinjenih Država za „čist mrežni promet koji dolazi u objekte SAD-a u BiH.

„Treba osigurati da se ne koristi oprema Huaveja ili ZTE-a, kao i drugih nepouzdanih proizvođača, da im se uskrati da onemogućavaju, negiraju ili narušavaju telekomunikacione usluge za sve građane, kompanije, vlade i važnu infrastrukturu“, napisao je ambasador Nelson.

Ambasador Nelson je dodao kako je razgovarao o interesu američkih kompanija da ulažu u Bosnu i Hercegovinu i dovedu američku tehnologiju i znanje u BiH.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 10. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u