G. Perović: Neprimereno je da pravoslavne crkve imaju nacionalne odrednice

„Srpska pravoslavna crkva nije najprimjereniji naziv za jednu pravoslavnu crkvu... ali nije na političarima da rješavaju kako da prevaziđemo te nacionalne nazive“

“Srpska pravoslavna crkva nije najprimjereniji naziv za jednu pravoslavnu crkvu, kao što nije ni ruska, ni bugarska. Ali nije na političarima da rješavaju kako da prevaziđemo te nacionalne nazive i kako ćemo doći do naziva i konstitucije crkve koja nas neće nacionalno opterećivati. To je osnovni problem. Neko je krenuo to da rješava, a ne zna ništa ni o politici a kamoli o crkvi,” kazao je Perović na tribini „Religija, filosofija i nauka u 21. vijeku“.

Perović je objasnio da su čelnici vlasti u Crnoj Gori tokom razgovora sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske htjeli da pričaju o uređenju crkve, što je neustavno i čime političari ne treba da se bave.

„Do razgovora je došlo i dogovoreno je da ne bude obaviještena javnost, jer se nismo imali čim pohvaliti, ni predstavnici vlasti, ni predstavnici crkve. Sastanak je bio kao sudar svjetova. Predstavnici crkve su išli da pričaju o zakonu, a čelnici vlasti su htjeli da pričaju o uređenju crkve u državi, što je neustavno i čime političari ne treba da se bave. Dobili smo jednu nepristojnu ponudu“, rekao je Perović.

On je objasnio da tek na kraju sastanka ponuđena suspenzija zakona, te da je ta ponuda u stvari kupovina vremena pred izbore, kako se ta tema ne bi rješila blagovremeno, nego da bismo sa njom ušli u predizbornu kampanju.

“Mi to zadovoljstvo gospodi iz vlasti, u onoj mjeri u kojoj smo razumni građani, nećemo dozvoliti,” poručio je Perović.

 

Naslovna fotografija: mitropolija.com

 

Izvor portalanalitika.me, 12. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u