Makron: Francuska neće uklanjati statue iz kolonijalne ere

Makron je rekao da „republika neće izbrisati nijedan trag niti bilo koje ime iz svoje istorije” i da „neće ukloniti nijednu statuu”

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će se boriti protiv rasizma, ali je i pohvalio policiju i insistirao da Francuska neće uklanjati statue kontroverznih ličnosti iz kolonijalnog perioda.

Makron je večeras prvi put javno govorio o toj temi otkako je ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda tokom hapšenja u SAD podstaklo antirasističke proteste širom sveta. Demonstranti su i u Francuskoj izražavali gnev zbog rasne nejednakosti i brutalnosti policije, naročito prema pripadnicima manjina iz bivših francuskih kolonija u Africi.

Neuobičajeno za lidera Francuske, Makron je priznao da nečija „adresa, ime, boja ili koža” mogu da umanje šanse te osobe za uspeh u francuskom društvu i pozvao na borbu za stvaranje uslova da svako može da „pronađe svoje mesto”, nezavisno od etničkog porekla ili vere. Obećao je da će biti „beskompromisan po pitanju rasizma, antisemitizma i diskriminacije”, prenosi Beta.

Međutim, Makron je insistirao da Francuska neće uklanjati statue kontroverznih ličnosti iz kolonijalnog perioda, koje su se u nekim zemljama našle na udaru antirasističkih demonstranata prethodnih nedelja. Posle poziva za uklanjanjem statua povezanih s francuskom trgovinom robovima ili neadekvatnim postupcima u kolonijalnom periodu, Makron je rekao da „republika neće izbrisati nijedan trag niti bilo koje ime iz svoje istorije” i da „neće ukloniti nijednu statuu”.

„Treba zajedno da se zagledamo u celokupnu našu istoriju, uključujući odnose s Afrikom, radi istine umesto poricanja ko smo”, kazao je Makron.

On nije govorio o optužbama za nasilje policije, ali je kazao da bezbednosne snage zaslužuju „priznanje države”. Makron je objavio da će Francuska od ponedeljka omogućiti gotovo sve aktivnosti, posle tri meseca restriktivnih mera zbog epidemije koronavirusa. Obećao je sprovođenje interne istrage odnošenja njegove administracije prema epidemije koronavirusa, naročito u poređenju s drugim zemljama kao što je Nemačka.

Iako ima jedan od najboljih zdravstvenih sistema na svetu, Francuskoj su u velikoj meri nedostajale sve vrste zaštitnih maski, a nedovoljan je bio i kapacitet za testiranje na koronavirus pošto su zaraženi preplavili odeljenja intenzivne nege u martu.

U Francuskoj je podneto više od 80 tužbi u kojima se Makronova vlada optužuje za ubistvo, zanemarivanje ili druga neadekvatna ponašanja u vezi sa zdravstvenom krizom. Zaraza koronavirusom potvrđena je u Francuskoj kod više od 150.000 ljudi, od kojih je umrlo gotovo 30.000, polovina u domovima za stare.

 

Naslovna fotografija: Ludovic Marin/Pool via AP

 

Izvor Politika, 14. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u