Austrija će trajno zabraniti komemoraciju u Blajbrugu?

Ovogodišnji skup nije održan zbog epidemije koronavirusa, ali bi i svi budući mogli da budu zabranjeni zbog fašističko-revizionističkih tendencija

Rezolucija o zabrani komemoracije u Blajburgu, koju je nedavno usvojio austrijski parlament, mogla bi da bude prvi korak ka trajnoj zabrani komemorativno-političkih okupljanja na Blajburškom polju. Kako piše Slobodna Dalmacija, reč je o nadstranačkoj inicijativi koja nije uobičajena u austrijskoj parlamentarnoj praksi, a koju su ovom prilikom podržali svi poslanici, osim onih iz desničarske Slobodarske stranke (FPO).

Ovogodišnji skup nije održan zbog epidemije koronavirusa, ali bi i svi budući mogli da budu zabranjeni zbog fašističko-revizionističkih tendencija, navodi Slobodna Dalmacija.

Zasad rezolucija Donjeg doma parlamenta nije obavezujuća za organizatore ovog okupljanja, ali bi to mogla da postane ukoliko se o njoj pozitivno izjasni i vlada. Misa u Blajburgu sporna je za austrijske poslanike ne samo kao uporište pronacističkog ustaškog pokreta, već i zato što se održava na privatnom posedu u vlasništvu hrvatskog udruženja Počasni blajburški vod.

Poslanica Zelenih Olga Voglauer, jedan od inicijatora rezolucije, poziva se na mišljenje austrijskog pravnog stručnjaka koji smatra da skup u Blajburgu predstavlja zloupotrebu religijskog karaktera manifestacije.

„U Austriji pravimo jasnu razliku između skupova na kojima se sećamo žrtava, i onih na kojima se veličaju totalitarni sistemi, a okupljanje u Blajburgu podrazumeva ovo drugo. Veliki broj građana ne želi taj skup koji zloupotrebljava i hrvatska politika”, navela je ova članica parlamenta.

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Alex Halada

 

Izvor Politika, 16. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u