Huavej ponizio Ameriku, Vašington primoran da ukine zabrane

Visoki zvaničnici SAD su potvdrili da će ukinuti ograničenja za rad američkih firmi sa Huavejom kako SAD ne bi bile izolovane u kreiranju standarda za visoke tehnologije

Iz SAD poručuju da će izmeniti svoju odluku kojom se američkim kompanijama zabranjuje da rade sa kompanijom Huavej. Ovo će omogućiti kompanijama iz SAD da rade na 5G standardima sa kineskim gigantom. Kako saznaje Rojters, američko ministarstvo trgovine i druge institucije saglasne su sa dizanjem zabrane. Ministar trgovine SAD, Vilbur Ros, potvrdio je ovu odluku.

„Sjedinjene Američke Države neće odustati od liderstva u globalnim inovacijama. Posvećeni smo zaštiti američke nacionalne bezbednosti i interesa spoljne politike, pa ćemo podsticati američku industriju da se u potpunosti angažuje. Želimo da standardi SAD postanu i svetski standardi“, rekao je Ros.

Kada je nekim američkim kompanijama 2019. godine bilo zabranjeno da dele svoju tehnologiju sa kineskim firmama, stvorila se opšta zbrka zbog toga što nisu znali šta sve ova zabrana podrazumeva. To je značilo i da ne znaju šta konkurencija radi, ali i da ne mogu da sarađuju na novim tehnologijama.

Konstatovano je da američko učešće u postavljanju standarda „utiče na budućnost 5G, autonomnih vozila, veštačke inteligencije i drugih visokih tehnologija“.

„Konfuzija koja traje još od 2019. godine doprinela je isključenju američkih kompanija iz razgovora o tehničkim standardima, stavljajući ih u strateški nepovoljan položaj“, izjavila je je Naomi Vilson iz Saveta industrije informacionih tehnologija.

Američki državni sekretar Majk Pompeo sastaće se ove nedelje sa kineskim zvaničnicima na Havajima, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovani izvor.

 

Naslovna fotografija: Omar Marques/LightRocket/Getty Images

 

Izvor Rojters/B92, 16. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u