Tri indijska vojnika stradala u graničnom sukobu sa kineskom vojskom

Sukob indijske i kineske vojske se dogodio duž linije razgraničenja u regionu Ladak, tokom pojačanih tenzija zbog spora oko granice između dve zemlje

Indijska vojska je saopštila da su njen oficir i dva vojnika poginuli u ponedeljak uveče u sukobu sa kineskom vojskom na demarkacionoj liniji između dve zemlje. Kina tvrdi da nema informacije o sukobu.

Sukob indijske i kineske vojske se dogodio duž linije razgraničenja u regionu Ladak, tokom pojačanih tenzija zbog spora oko granice između dve zemlje.

„Tokom procesa deeskalacije u Dolini Galvan, sinoć je došlo do nasilnog obračuna, u kojem je bilo žrtava. Na indijskoj strani, stradali su oficir i dva vojnika“, saopštio je portparol indijske vojske, prenosi list Indija tudej.

Visoki vojni zvaničnici obe strane, kako je dodao, sastali su se na mestu sukoba da bi smirili situaciju. Stanje na tom području pogoršalo se petog i šestog maja, kada je došlo do sukoba 250 kineskih i indijskih vojnika. Sličan incident ponovio se i devetog maja.

Granični spor Indije i Kine traje decenijama i uključuje 3.488 kilometara dugu demarkacionu liniju, formiranu nakon rata dve zemlje šezdesetih godina.

KINA: NEMAMO INFORMACIJE O SUKOBU
Povodom saopštenja indijske vojske, oglasilo se kinesko ministarstvo spoljnih poslova, koje tvrdi da nema informacije o sukobu na granici sa Indijom, prenosi Rojters.

 

Naslovna fotografija: Indranil Mukherjee/AFP

 

Izvor Indija tudej/Rojters/RTS, 16. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u