Četvoro potpisnika Pokreta za odbranu KiM se javno ogradilo od Kovićevih reči

Ković: U mom tekstu u Politici i intervjuu Danasu nigde se ne navodi da „treba izaći na izbore“, niti da na njih ne bi trebalo izaći. Zato je nejasno čemu ova izjava četvoro potpisnika

Na izjave istoričara Miloša Kovića u našem listu i njegovog autorskog teksta u Politici povodom osnivanja Pokreta za odbranu Kosova i Metohije juče je reagovalo četvoro članova Pokreta koji se zalažu za bojkot parlamentarnih izbora u Srbiji 21. juna.

„U Proglasu se nigde ne navodi da treba izaći na izbore 21. juna i glasati za one koji su protiv vlasti. Mi dole potpisani smo protiv Vučićevih lažnih izbora koji treba da mu daju legitimitet za izdaju Kosova i Metohije 27. juna 2020, uoči Vidovdana, u Vašingtonu, kada se sastaje sa Hašimom Tačijem i Ričardom Grenelom radi finalizovanja dogovora o predaji 1.600 sakralnih objekata i 100.000 naših sunarodnika na KiM. Bojkot je jedini način ometanja ovog neustavnog, izdajničkog Vučićevog plana“, piše u zajedničkoj izjavi dostavljenoj Danasu koju su potpisali Slaviša Ristić i Marko Jakšić iz Pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“, Dragana Trifković iz Dveri i Dejan Mirović.

Oni su reagovali na kontekst u kome Ković govori o pozivu građanima da na izborima ne podrže politiku „razgraničenja“, koji se pominje u Proglasu, usvojenom na osnivačkoj skupštini Pokreta nedelju dana uoči izbora, 14. juna u manastiru Slanci.

– U mom tekstu u Politici i intervjuu Danasu nigde se ne navodi da „treba izaći na izbore“, niti da na njih ne bi trebalo izaći. Zato je nejasno čemu ova izjava četvoro potpisnika. Neka čitaoci sami prosude. U Politici je rečeno: „Na ovim izborima vlasti u Srbiji neće biti smenjene. Ipak, svako ko podrži one koji propovedaju „razgraničenje“ i slične igre sa KiM moraće da zna da neće glasati za zapošljavanje unuka i snaja, nego za rasparčavanje Srbije, svoje Otadžbine“. Danasu je na pitanje o bojkotu ili izlasku na izbore odgovoreno: „To je pitanje za stranke i njihove vođe. Naše je da građane pozovemo da ne daju podršku politici odustajanja od Kosova i Metohije u vidu „razgraničenja“ i sličnih izgovora. To smo našim Proglasom i učinili.“ Novinarka Danasa ovaj odgovor je neznatno promenila, ali je smisao iskaza sasvim sačuvan. Vest o poseti Vašingtonu 27. juna objavljena je posle nastanka ovih tekstova i nema nikakve logičke veze sa njihovim sadržajem. Ona je, međutim, opravdala osnivanje Pokreta za odbranu Kosova i Metohije. Uveren sam da u odbrani KiM moramo da se sabiramo i da svaku stranačku preosetljivost ostavimo po strani“, kaže Miloš Ković.

Pokret za odbranu KiM osnovan je kao nadstranačka organizacija i okuplja ne samo nestranačke ličnosti, nego i predstavnike različitih stranačkih i političkih opcija koje imaju različite stavove o (ne)učešću na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji.

 

Autor J. Tasić

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Helmkast

 

Izvor Danas, 17. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u