Crnogorska policija uhapsila gradonačelnika Budve i desetine građana

Policija je pokušala da uvede inspektorku Upravne inspekcije u zgradu Opštine Budva, a ispred ulaza u Opštinu dočekali su ih Carević i Radović, koji to nisu dozvolili

Smenjeni gradonačelnik Budve Marko Carević, njegov sin i brat, smenjeni predsednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović i još pet njihovih saradnika uhapšeni su jutros pošto nisu dozvolili policiji da uvede inspektore u zgradu opštine.

Uhapšeni su i menadžer Opštine Budva Milo Božović, sekretar za investicije Mladen Mikijelj, šef Carevićevog kabineta Nikola Jovanović i Carevićev savetnik Đorđe Vujović, prenose lokalni mediji.

Vijesti navode da je policija upotrebila hemijska sredstva i da su polomljena stakla na zgradi Opštine, prenosi Beta.

Opštinski funkcioneri i građani okupili su se rano jutros u prostorijama Opštine Budva, pošto je desetak kombija punih policije jutros došlo u Budvu. Kompletan grad je pod policijskom opsadom, navode Vijesti.

Policija je pokušala da uvede inspektorku Upravne inspekcije u zgradu Opštine Budva, a ispred ulaza u Opštinu dočekali su ih Carević i Radović, koji to nisu dozvolili.

Upravna inspekcija Ministarstva javne uprave juče je donela rešenje kojim se naređuje da se novoj većini omogući pristup opštini i dokumentima.

Nova većina u Skupštini opštine Budva uspela je 11. juna da smeni Marka Carevića i Krsta Radovića na sednici održanoj u turističkom naselju Slovenska plaža u Budvi. Smeni su prethodili brojni incidenti.

Carević i Radović ne priznaju te odluke i tvrde da su nezakonite, te ne dozvoljavaju novoizabranim funkcionerima da uđu u zgradu opštine kao ni da imaju pristup dokumentima.

Do političke krize u Budvi došlo je nakon što je odbornik Stevan Džaković koji je bio na listi Demokratskog fronta odlučio da podrži opoziciju koju u toj opštini čine Demokratska partija socijalista i Crnogorska partija. Smenjeno rukovodstvo tvrdi da je reč o političkoj korupciji.

 

Izvor Politika, 17. jun 2020.

 

UHAPŠENE 23 OSOBE
Budvanska policija oglasila posle današnjih scena koje su mediji opisali kao brutalnu primenu sile i saopštila da je uhapsila 23 osobe zbog „ometanja policajaca u vršenju službene radnje”. Navode i da je jedan policajac povređen. U događaju je inače povređen i savetnik smenjenog gradonačelnika.

Policija navodi još da su na ulazu u zgradu SO Budva zatekli nekoliko odbornika i veći broj zaposlenih, koji su, kako tvrdi, prisustvom na ulazu onemogućavali policajce da sa Upravnom inspekcijom uđu u opštinsku zgradu, preneo je Tanjug.

„Okupljeni su se oglušili o izdato upozorenje, a potom i naređenja da se raziđu, i prilikom intervencije policijskih službenika pružili su aktivni otpor, na način što su gurali policijske službenike, pokušavajući da onemoguće ulazak u zgradu Opštine”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 17. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u