Albanski ultimatum: Premijer Makedonije mora biti Albanac

„Vreme je za prvog Albanca na mestu premijera Severne Makedonije“, rekao je lider Demokratske unije za integracije

Severna Makedonija je pred novom nacionalno-političkom krizom: Najjača partija makedonskih Albanaca traži mesto premijera posle vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za manje od mesec dana, ili u suprotnom neće pristati na formiranje nove vlade.

To je portalu Plusinfo rekao neimenovani zvaničnik Demokratske unije za integraciju, partije Alija Ahmetija, najavljujući da će lider stranke ime kandidata za premijera objaviti prvog dana kampanje, prenosi RTS.

„Ukoliko Zaev ili Mickoski odbiju ponudu, a DUI osvoji najviše glasova među albanskim strankama, vlada neće biti formirana. Uslediće politička kriza i novi izbori“, rekao je funkcioner Demokratske unije za integracije.

Lider vladajuće Socijaldemokratske stranke, Zoran Zaev unapred je odbio zahtev Ahmetijeve partije, navodeći da ovakav potez predstavlja ultimatum, kojim DUI zatvara vrata buduće koalicije.

Protiv Ahmetijevog predloga izjasnio se i prvi čovek Alijanse za Albance, Zijadin Selja.

„Vreme je za prvog Albanca na mestu premijera Severne Makedonije“, rekao je lider Demokratske unije za integracije. Iako Ahmeti nije pominjao imena, albanski mediji u Severnoj Makedoniji navode da će njegov kandidat za mesto šefa vlade biti Ljazim Destani.

„DUI nema legitimitet da govori o potrebama građana. Njihovih 18 godina obeležila su neispunjena obećanja, skandali, laži i manipulacije“, rekao je predsednik Alijanse za Albance, Zijadin Selja.

Izjava lidera Alijanse za Albance, koja je kao i DUI bila deo vladajuće koalicije na čijem su se čelu nalazili socijaldemokrate Zorana Zaeva, usledila je pošto je Ali Ahmeti rekao da je vreme za Albanca na čelu vlade Severne Makedonije.

Selja je, istovremeno, podsetio da je Ahmeti propustio sednicu parlamenta na kojoj je potvrđen izbor Taljata Džaferija na mesto predsednika Sobranja. Izbor prvog Albanca na čelo parlamenta pratila je serija incidenata, koje su organizovale pristalice VMRO-DPMNE.

Jednako oštar prema Ahmetiju bio je i Zoran Zaev, koji je rekao da DUI neće biti deo buduće vladajuće koalicije, ukoliko zahtev Ahmetija bude da njegova stranka dobije mesto premijera. Suštinski, Demokratska unija za integraciju, nastala demilitarizacijom Oslobodilačke nacionalne armije posle potpisivanja Ohridskog sporazuma 2001. godine, bila je deo svih vladajućih koalicija od trenutka kada je prvi put izašla na izbore.

Na poslednjim izborima, pak, čak 70.000 Albanaca glasalo je za SDSM, odnosno svega oko 12.000 manje nego za Ahmetijevu stranku, što je izazvalo pometnju na albanskoj političkoj sceni. Vanredni parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji zakazani su za 15. juli.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Boris Grdanoski

 

Izvor Sputnjik, 19. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u