Oštra poruka grčke vojske Turskoj: Ko kroči na naše tlo, spalićemo ga

„Onoga ko kroči na grčko tlo prvo ćemo spaliti, a zatim ćemo pitati ko je“, rekao je načelnik Generalštaba grčke Nacionalne odbrane, general Konstantinos Floros

Načelnik Generalštaba grčke Nacionalne odbrane, general Konstantinos Floros izjavio je da su Oružane snage Grčke spremne da reaguju i spreče bilo kakve akcije Turske, zapretivši da će „spaliti“ onoga ko upadne u zemlju, prenosi televizija „Open“.

„Pre nedelju dana načelnik Generalštaba, general Floros skakao je padobranom zajedno sa drugim pripadnicima Oružanih snaga, čime je poslao poruku upozorenja Turskoj. Govoreći o turskoj agresivnosti u Egejskom moru i istočnom Sredozemlju, nije ostavio mesta sumnji kako će grčke Oružane snage odgovoriti u slučaju da Turska naruši suverenitet zemlje“, navodi „Open“.

„Onoga ko kroči na grčko tlo prvo ćemo spaliti, a zatim ćemo pitati ko je“, rekao je Floros, citira televizija.

General nije isključio mogućnost vojnog sukoba, ukoliko Turska pređe „crvene linije“, pretpostavljajući da bi se sukob u tom slučaju proširio.

„Vojni sukob je moguć. Niko ga ne može isključiti. Ako se nešto takvo dogodi, neće se ograničiti na jednu tačku, nego će se brzo raširiti“, rekao je on.

Mediji navode da je generalova izjava „poruka odlučnosti“ Turskoj.

„Ko napadne grčke Oružane snage platiće veoma visoku cenu, i to znaju susedi. (Predsednik Turske Redžep Tajip) Erdogan radi ono što govori, ali i mi. Znamo šta ćemo učiniti i na Evrosu (pogranična oblast sa Turskom) i na ostrvima, i na otvorenom moru“, poručio je Floros.

U korenu sukoba dve zemlje su namere Ankare da istražuje rezerve nafte u Egejskom moru. Pre nekoliko dana u državnim turskim medijima je objavljen tender za licencu za istraživanja i eksploataciju nafte u blizini grčkih ostrva. Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas je tim povodom rekao da Turska nastoji da prisvoji suverena prava druge zemlje i to što se dogodilo okarakterisao kao provokaciju.

 

Naslovna fotografija: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Izvor Sputnjik, 20. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u