Server: Ako Bajden pobedi, snažno će podržati nezavisnost Kosova

„Bajden će biti daleko snažniji zagovornik suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova nego što je to bio Tramp“

Ukoliko Tramp izgubi na izborima, pristup SAD pitanju Kosova će se promeniti, rekao je američki stručnjak za Balkan Danijel Server.

On je u intervjuu za portal Kosovo onlajn rekao da bi Džozef Bajden, kao predsednik SAD, bio „predan protivnik bilo kakvim promenama granica kako bi ugodio etničkim razlikama na Balkanu i drugde“.

„Bajden će biti daleko snažniji zagovornik suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova nego što je to bio Tramp i snažno će podržati kandidaturu Srbije za pristupanje EU, kao i blisku američku saradnju s EU na Balkanu i drugde“, objasnio je Server.

Povodom predstojećeg sastanka predstavnika Prištine i Beograda u Vašingtonu, rekao je da ne veruje u najave da će se na tom sastanku diskutovati isključivo o ekonomskim pitanjima.

„Moraćemo da sačekamo i vidimo. Biće mi drago ako budu diskutovali o ekonomskim pitanjima poput uklanjanja necarinskih trgovinskih barijera i primene tehničkih sporazuma koji su već postignuti između Prištine i Beograda“, rekao je Server.

Komentarišući izjavu Ričarda Grenela da je ideja o korekciji granica bila delo Džona Boltona, Server je rekao da „pozdravlja gospodina Grenela“ zbog prepoznavanja razgraničenja kao „loše ideje“.

„Međutim, ova administracija nije poznata po pričanju istine. Moraćemo da pričekamo i vidimo šta će se dogoditi“, objasnio je Server.

Na pitanje može li dogovor između Beograda i Prištine biti postignut do kraja ove godine, on je rekao da Grenel želi razne vrste sporazuma između Beograda i Prištine.

„Međutim, malo je verovatno da će biti postignut dogovor o međusobnom priznavanju i ulasku u UN, što su velika pitanja“, istakao je Server.

Na pitanje ukoliko Tramp izgubi na predsedničkim izborima, da li će se promeniti pristup SAD kosovskom problemu, Server je rekao: da.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Tanjug/B92, 21. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u