Hag podigao optužnicu protiv Tačija, on otkazao put u Vašington

Grenel najavio da je Tači otkazao dolazak na sastanak zakazan za subotu 27. juna u Beloj kući, ali da umesto njega dolazi premijer „Kosova" Avdulah Hoti

Specijalizovano tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih osmnjičenih za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje, objavljeno je na sajtu te institucije sa sedištem u Hagu.

Tači, Veselji i drugi osumnjičeni se optužnicom terete za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici, navodi tužilaštvo.

Optužnica sadrži 10 tačaka i podneta je sudu na ispitivanje. U informaciji tužilaštva se napominje da optužnica predstavlja „isključivo optužbu”, te da je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi. Specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća, napominje se u saopštenju, javlja Tanjug.

Oni su, kako se dodaje, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde.

„Takvim postupcima su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova”, navodi tužilaštvo.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo imaju nadležnost za procesuiranje zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela prema kosovskim zakonima, „koja su započeta ili izvršena na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine od strane građana Kosova ili Savezne Republike Jugoslavije, odnosno protiv njih”, navodi se na sajtu suda.

Istraživanje ovih krivičnih dela i formiranje suda inicirano je nakon Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope od 7. januara 2011, poznatijeg kao Izveštaj specijalnog izvestioca Dika Martija.

Izvor Politika, 24. jun 2020. 
GRENEL: TAČI OTKAZAO PUT U VAŠINGTON
Ričard Grenel, izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbija-Kosovo, objavio je da je predsednik Kosova Hašim Tači otkazao dolazak na sastanak zakazan za subotu, 27. juna, u Beloj kući, ali da umesto njega dolazi premijer Kosova Avdulah Hoti.

„Predsednik Kosova upravo nas je obavestio da je otkazao svoje putovanje u Vašington, posle najave Specijalnog tužilaštva. Poštujem njegovu odluku da ne prisustvuje raspravama dok se ne reše pravna pitanja tih navoda”, napisao je Grenel na „Tviteru”, prenosi Beta.

Ubrzo je Grenel kratko dodao da se „radujemo razgovorima u subotu koje će voditi predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić i premijer Hoti”.

Tači je u Beloj kući trebalo da se sastane s Grenelom, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ranije potvrdio da će putovati u Vašington, ali zasad nema novih vesti o tome posle odluke Tačija da ne ide.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je danas popodne da je Specijalizovanom većima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu kojom se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratne zločine, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Kadri Veselji i drugi iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava tokom rata na Kosovu.

 

 

Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

Izvor Politika, 24. jun 2020. 
Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u