Veliki skok broja zaraženih, 143 nova slučaja, policijski čas „nije isključen“

„Ukoliko rizik postane veći može i to da se desi i da se takve mere uvode, ali u ovom trenutku one nisu u razmatranju“, naglasio je Srđa Janković

U protekla 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 7.784 osoba, registrovano je 143 novozaraženih, a preminulih nije bilo. Na respiratoru je 21 pacijent.

Podsetimo, juče smo prvi put posle dužeg vremena ponovo prešli broj od više od 100 zaraženih za jedan dan. Danima pre toga, imali smo između 90 i 100 zaraženih dnevno, a juče 102.

Zbog toga je juče zasedao Krizni štab za borbu protiv COVID-19 i odlučio da su maske obavezne u javnom prevozu, a da se preporučuju u zatvorenim prostorima. Takođe, ponovo su neke bolnice pretvovrene u kovid bolnice.

 

Izvor Sputnjik, 24. jun 2020.

 

„POLICIJSKI ČAS NIJE ISKLjUČEN“
Imunolog Srđa Janković kaže da virus korona i dalje ima potencijal širenja, da je Krizni štab zbog toga reagovao te da su maske obavezne u javnom prevozu, a preporuka je da se nose u zatvorenom prostoru kao što su banke, pošte, prodavnice. On je rekao da se može sprečiti širenje ukoliko se svi budu pridržavali preporuka koje su i do sada bile na snazi, ali su sada pojačane.

“Svi bi trebalo da nose masku. Maska ne štiti stopostotno, ali ukoliko je svi nosimo epidemija se usporava za 40 odsto. To su pokazali poslednji objavljeni radovi”, rekao je Janković za TV Pink.

On ističe da je važna fizička distanca na otvorenom prostoru. Dodaje da je povećan broj zaraženih opomena za sve nas da moramo da pazimo, da zaštitimo sebe i druge, jer je virus među nama.

“Potencijal širenja postoji, zbog toga stežemo protivepidemijski obruč. Broj novozaraženih raste i to želimo da sasečemo u korenu”, naveo je on.

Upitan da li se može desiti da se ponovo uvede vanredno stanje i policijski čas, Janković je rekao da se ta opcija ne razmatra u ovom trenutku.

“Ukoliko rizik postane veći može i to da se desi i da se takve mere uvode, ali u ovom trenutku one nisu u razmatranju”, naglasio je on.

Govoreći o proslavi mature, Janković je rekao da u ovom trenutku nisu zabranjena takva okupljanja, ali da distanca mora da se poštuje.

– Znamo da su na maturama emocije uzavrele, kao na derbiju, i da je teško održati distancu. Međutim, to je surovost koju moramo da progutamo – zaključio je on.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor nova.rs, 24. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u