Politiko: Optužnica protiv Tačija stavila Zapad u težak položaj

Portal ocenjuje da uticaj optužnice na politički pejzaž Kosova nije jasan i tvrdi da, ako sud potvrdi optužnicu i Tači ode na suđenje, on neće biti jedini koji će biti ispitan

Optužnica za ratne zločine protiv Hašima Tačija stavlja Zapad u tešku poziciju, piše danas briselski portal Politiko.

U analizi se ocenjuje da će optužnica zakomplikovati napore EU i SAD da se postigne mirovno rešenje za KiM i pokrenuti pitanja o saradnji Zapada sa Tačijem.

U opširnoj analizi o posledicama objavljivanja predloga optužnice protiv Tačija, Politiko predviđa da će snažne reakcije, koje je to izazvalo, imati daleko veći uticaj od posledica po samog Tačija, odnosno da će odjekivati Balkanom i šire i protezati se kroz vreme, postavljajujući neugodna poitanja o spoljnoj politici Zapada „tada i sada“.

Portal ističe da se vest o optužnici pojavila u vreme kada je Tači bio na putu ka Vašingtonu, gde je trebalo da učestvuje na sastanku o novoj eri ekonomskih odnosa sa Beogradom, čiji je domaćin trebalo da bude specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel.

U tom kontekstu, ocenjuje da je tajming teško mogao da bude dramatičniji i ističe da su iz Tačijevog tabora potekle optužbe o zaveri da se opstruira sastanak. Portal upozorava da optužbe protiv Tačija, sada, uveliko komplikuju napore EU i SAD za postizanje konačnog mirovnog rešenja između dve strane u, kako navodi, nestabilnom ćošku Evrope, u kojem se Rusija, Kina, Turska i arapske zemlje Persijskog zaliva takmiče za uticaj.

Politiko smatra da će specijalnom izaslaniku američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu sada biti teže da svoju misiju pretvori u veliku spoljnopolitičku pobedu za svog šefa u izbornoj godini u SAD. Podseća i da je Grenel prvobitno objavio da će pregovori biti održani i da će Prištinu, umesto Tačija, predstavljati kosovski premijer Avdulah Hoti, ali ističe da je Hoti objavio da neće prisustvovati sastanku.

„Neki u regionu, i pojedine evropske diplomate, biće srećni ako Grenelovi napori propadnu“, konstatuje Politiko i dodaje da oni strahuju da bi ubrzanim postizanjem dogovora između Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića bila ignorisana osnovna pitanja i da bi on uključio „opasnu razmenu teritorija“.

Ističe se, međutim, i da su pojedini evropski zvaničnici isticali poslednjih dana da bi napori Grenela da vrati obe strane za pregovarački sto kako bi razgovarali o ekonomiji mogli da pomognu da se ponovo pokrenu politički pregovori, koji su u zastoju pod pokroviteljstvom EU. Navodi i da se aktivisti za ljudska prava nadaju da će optužnica pokazati da niko ne može da prođe nekažnjeno i da će pravda za „neopisive zločine“ biti zadovoljena.

Portal ocenjuje da uticaj optužnice na politički pejzaž Kosova nije jasan i tvrdi da, ako sud potvrdi optužnicu i Tači ode na suđenje, on neće biti jedini koji će biti ispitan. U tom kontekstu, navodi da je Tači bio ključni partner Zapada više od dve decenije, podseća na NATO bombardovanje Srbije, te ističe da su međunarodne snage nastavile da blisko sarađuju s Tačijem, čak i kada su se pojavile optužbe protiv njega za ozbiljna krivična dela.

Politiko ukazuje na izveštaj Dika Martija u kojem se navodi da je Tači bio na čelu organizovane kriminalne grupe „Drenica“, što je Tači negirao. U tom izveštaju, naglašava Politiko, nalaze se optužbe o ubistvu Srba, kojima su se vadili bubrezi kako bi bili prodati na crnom tržištu. Politiko napominje da je činjenica da je u izveštaju Martija pisalo da se bazira na informacijama raznih zapadnih obaveštajnih agencija pokrenula pitanja o tome koliko su zapadne sile zatvarale oči na aktivnosti Tačija.

A ta pitanja, upozorava, mogla bi ponovo da se pojave ukoliko se Tači suoči sa sudjenjem, naročito ukoliko se takvi obaveštajni izveštaji iskoriste kao dokazi. Politiko zaključuje da će pitanje s kojima će se zapadni zvaničnici suočiti biti poznato barem jednom od onih koji je trebalo da budu Tačijevi sagovornici u Vašingtonu, a to je „Šta su znali i kada su to saznali?“.

 

Naslovna fotografija: The Associated Press/Visar Kryeziu

 

Izvor Tanjug/B92, 25. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u