S. Štrbac: Tompsonov glas u hrvatskoj kampanji

Zbog čega je kontroverzna presuda Višeg prekršajnog suda Hrvatske u vezi Tompsona i njegovog ustaškog pozdrava „Za dom spremni”?

Odluka opšte sednice hrvatskog Visokog prekršajnog suda (VPS) da ustaški pozdrav „Za dom spremni” (ZDS) nije protivzakonit kad ga u pesmi „Bojna Čavoglave” uzvikuje njen autor Marko Perković Tompson, koja je obnarodovana trećeg juna ove godine, ponovo je uzburkala ponajviše hrvatsko društvo, a prelila se i na ostatak bivše SFRJ.

Kako je ustaški pozdrav došao na opštu sednicu najvišeg prekršajnog suda u Hrvatskoj?

Iako je Tompson pomenutu pesmu komponovao još početkom rata devedesetih i iako ju je izvodio bezbroj puta na koncertima, a još više puta je izvođena na hrvatskim medijima, o njenoj dopuštenosti počelo je da se govori nakon što je Hrvatska ušla u EU i nakon što su neke regije u samoj Hrvatskoj (Istra) i neke evropske zemlje (Slovenija, Austrija, Švajcarska, Nemačka…) zabranile Tompsonove koncerte na svojoj teritoriji zbog „ultranacionalističkih ideja” i „veličanja fašističkog režima ustaša”.

Tako je šibenska policija protiv Tompsona podnela prekršajne prijave za uzvikivanje ustaškog pozdrava u pesmi „Bojna Čavoglave” na proslavama „Oluje” u Kninu 2015, 2016. i 2017. godine, a šibenski prekršajni sud ga je oslobodio krivice. Tročlano veće VPS, odlučujući po žalbi policije, u novembru 2019. potvrdilo je oslobađajuću presudu šibenskog suda. Međutim, kako je posebno Odeljenje VPS, koje se bavi evidencijom sudske prakse, ustanovilo da je ta presuda suprotna već ustanovljenoj osuđujućoj sudskoj praksi tog suda na ovu temu, ta odluka tročlanog veća nije službeno objavljena, pa je o tom slučaju u februaru ove godine raspravljalo Odeljenje za prekršaje protiv javnog reda i mira VPS, sastavljeno od devet sudija koje se nisu mogle usaglasiti da li je izvikivanje ustaškog pozdrava u Tompsonovoj pesmi kažnjivo ili nije, zbog čega je i odlučeno da se to pitanje raspravi na sednici svih sudija VPS, što se i desilo trećeg juna ove godine.

VPS broji 23 sudije, od kojih je opštoj sednici prisustvovalo 20. Za stav da je taj „poklič” na početku Tompsonove pesme dopušten glasalo je petnaestoro, četvoro je zauzelo stav da je javna upotreba toga pozdrava uvek i u svim okolnostima, pa i u Tompsonovom slučaju, protivzakonita i predstavlja prekršaj, dok je jedan sudija ostao uzdržan.

Pošto su stavovi opšte sednice VPS obavezujući za niže sudove, Tompson će ustaški pozdrav i dalje moći neometano i legalno da izvikuje na koncertima u Hrvatskoj.

Zašto je ova presuda kontroverzna?

Upravo zato što su tročlana veća VPS do slučaja „Tompson”, odnosno do novembra prošle godine, kažnjavala za korišćenje pomenutog pozdrava. Poslednja takva osuđujuća presuda donesena je u junu 2019, kada je osuđen pevač iz Makarske Mario Roso, koji je interpretirao Tompsonovu pesmu „Bojna Čavoglave”. Prema toj presudi, „činjenica da je navedeni pozdrav deo autorskog umetničkog dela ne menja činjenicu da on simbolizuje mržnju prema ljudima drugačije verske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i potcenjivanje žrtava zločina protiv čovečnosti”.

I Ustavni sud Hrvatske je u više odluka zauzeo stav da je pozdrav ZDS suprotan osnovnim načelima Ustava. Tako je potvrdio i presudu prekršajnih sudova u slučaju fudbalera Josipa Šimunića, koji je 19. novembra 2013, posle utakmice Hrvatska – Island, na terenu s mikrofonom u ruci nekoliko puta uzviknuo „za dom”, na šta je publika odgovarala „spremni”, jer je, kako je obrazloženo u sudskoj presudi, reč o pozdravu korišćenom u NDH, koji predstavlja manifestaciju rasističke ideologije.

Na uvodno pomenutoj odluci VPS podelile su se i politika i struka i nauka u državi Hrvatskoj. Desno orijentisani, uključujući i autora pesme i njegove advokate, opravdavaju ovakvu odluku VPS jer, po njima, pozdrav ZDS iz Tompsonove pesme nema veze s ustaškim pozdravom, nego je to pozdrav stranačke paravojske Hrvatske obrambene snage (HOS) u poslednjem ratu u Hrvatskoj.

Naprotiv, levo orijentisani smatraju da je ZDS jedino i isključivo ustaški pozdrav nastao od strane ustaškog pokreta i da se kao službeni koristio u vreme NDH, koja je sprovodila rasne zakone, genocid i masovna ubistva i bila saveznik s Hitlerom i Musolinijem.

Pošto ova odluka VPS vremenski koincidira s otvaranjem predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, zakazanim za peti jul, sva je prilika da je namerno izabran termin njenog obnarodovanja. Naime, u Hrvatskoj se parlamentarni izbori tradicionalno dobijaju ili gube u zavisnosti od odnosa prema Srbima. Istina, u ovoj kampanji vodeće stranke direktno ne spominju Srbe, ali indirektno i te kako.

 

Autor Savo Štrbac

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 24. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u