Vučić: Razgovarao sam sa Fon der Lajen, očekujem da Srbija do 2026. postane članica EU

„Neću da pričam detalje, ali zadovoljan sam kroz koje smo sve detalje prošli, u razgovoru sa Der Lajen, uveren da sa optimizmom ulazimo u novu fazu odnosa EU i Srbije”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje, na osnovu razgovora u Briselu, da će se na kraju mandata nove vlade, 2024. godine, završiti pristupni pregovori Srbije i EU, te da je realno da Srbija postane članica Unije do 2026.

„Neću da pričam detalje, ali zadovoljan sam kroz koje smo sve detalje prošli, u razgovoru sa Der Lajen, uveren da sa optimizmom ulazimo u novu fazu odnosa EU i Srbije”, naglasio je Vučić posle razgovora sa funkcionerima EU i primetio da se u Briselu za sva ta pitanja stvara pozitivna klima.

Vučić je, u izjavi novinarima, istakao da je to njegova nada i verovanje, podsećajući da je on ili pragmatičan, realističan, pesimističan, a optimističan veoma retko.

„Mislim da postoji dobra klima u EU da se razmatra ubrzani napredak Srbije, a istovremeno veća želja kod nas i promenjena situacija da se ubrza naš evropski put”, podvkao je on.

Preneo je da je bilo razgovora o infrastrukturnom povezivanju unutar regiona, kao i o novcu koji bi Srbiji pripadao u narednom periodu iz takozvana dva „džepa” EU.

„Jedno su IPA fondovi, i to ne mali novac. Drugo su garantne šeme, to jest garancije, što je takođe veliki novca”, objasnio je on dodajući da su treća stvar projekti za ceo region, pošto je ideja EU da se svi glavni gradovi Balkana spoje autoputem i prugom.

Reč je, prema njegovim rečima, o kombinaciji onog što je Berlinski proces predstavljao od početka. „To su stvari koje su za nas od suštinskog zančaja, ali su razgovori sa Prištinom od ključnog značaja da bi mogli da očekujemo taj novac”, rekao je Vučić.

Ukazao je da očekuje nastavak razgovora sa Prištinom za dve do tri nedelje. Preneo je da je sa zvaničnicima EU razgovarao o situaciji u Prištini, šta možemo da očekujemo i kako bi mogli izgledati njihovi uslovi.

Ukazao je da je razgovarao i sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom o svim važnim temama i da sada, nakon posete Beogradu, postoji komunikacija na dnevnom nivou. Rekao je da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen bila veoma pripremljena i da joj je zahvalan na pažnji koju je posvetila Srbiji.

Kazao je da ju je pozvao da poseti Srbiju i izrazio uverenje da će to učiniti pre kraja godine, kada prođe korona kriza, prenosi Tanjug.

OPTUŽNICE DOBRA VEST, ALI TAJ SUD JE PO KOSOVSKIM ZAKONIMA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je podizanje optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija dobra vest pošto su se desili strašni zločini nad Srbima na KiM, ali ukazuje da treba imati u vidu da je specijalno tužilaštvo i sud formiran po kosovskim zakonima.

Upitan da prokomentariše šta može da očekuje od Prištine u ovom trenutku i koji su bili zaključci na današnjim sastancima s predstavnicima EU u Briselu, imajući u vidu predlog pomenutih optužnica, Vučić je rekao da neće govoriti šta su zaključci drugih, ali da može da iznese šta je bio njegov zaključak.

„A to je, da moramo da pokažemo uzdržanost, jer tako štitimo srpski narod na KiM od nasilja, kao i da razgovaramo o temama od životnog značaja na KiM i tu pravimo kompromise”, rekao je.

„Znamo da su bili strašni zločini nad Srbma i dobro je da za njih postoji pravda, to je dobra vest. Ali, u svemu drugome moramo da pokažemo uzdržanost i da tom uzdžanošću štitimo srpski narod na KiM od bilo kakvog nasilja i incidenata i napada. Jer, lako je nama u Beogradu, a teško Srbima u Štrpcu i drugim mestima na KiM”.

Vučić ističe da naša strana pokušava da razgovara o temama od životnog značaja i pokušava da postigne u različitim sferama društvenog života kompromise sa Albancima.

On je rekao da već dva dana zvanični Beograd ćuti, od kada smo obavešteni o postojanju i dalje nepotvrđene optužnice, kao i da tu teba voditi računa o tri stvari:

Prvo, specijalno tužilaštvo i specijalni sud sa specijalnim odeljenjima formirani su po kosvoskim, a ne međunarodnim zakonima, kao što je bilo u našem slučaju.

„To nas u startu ograničava”, dodaje Vučić i kaže da se ljudi oduševljavaju, ali da se zaboravljaju te važne činjenice.

„Druga stvar, optužnice koje je podigla Srbija i dalje stoje, protiv mnogo lica na KiM za zločine protiv srpskog i nealbanskog stanovništva”.

„I treće, ovo unosi jednu vrstu bezbednosnog problema za sve Srbe na KiM, a ne isključuje mogućnost izazivanja problema i u dve opštine na jugu Srbije, samo da bi neko pokazao snagu i moć”.

Predsednik Srbije je govoreći o važnosti životnih tema na KiM kazao da smo zato insistirali na inicijativi mini Šengen i važnosti slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

Ističe da zato ne razume zahteve sa Kosova i nekih zemalja u okruženju u kojima se kaže da Srbija ne sme da kupi kosovski Telekom, iako je Srbija dala najpovoljniju ponudu, prenosi Tanjug.

NE ISKLjUČUJEM UVOĐENjE MERA ZAŠTITE OD KORONAVIRUSA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas iz Brisela da građani Srbije moraju biti odgovorniji i disciplinovaniji kad je reč o zaštiti od koronavirusa, te istakao da ne isključuje mogućnost od uvođenja mera, ako to ne bude tako.

Vučić je, u izjavi novinarima, povodom aktuelne situacije sa širenjem koronavirusa, rekao da moramo biti ozbiljniji i disciplinovaniji, naročito u Beogradu, iako virus aktuelno nije ništa tragično, sem za starije i one sa drugim bolestima, jer ga 95 odsto mladih lako prevazilazi.

„Ako ne budemo disciplinovaniji insistiraćemo na uvođenju mera”, rekao je Vučić i dodao da će sačekati još neki dan, da vidimo da li će se promeniti ponašanje i podaci o broju zaraženih, pa da se proceni da li da preduzimamo mere da u cilju zaštite živote i zdravlje ljudi, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: EU/Audiovideo Servis/Etienne Ansotte

 

Izvor Politika, 26. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u