J. Popadić: Već viđeno

Kako je svetski poznati dnevnik Njujork tajms za samo nekoliko dana dvaput izašao sa netačnim i neproverenim informacijama u vezi dijaloga Beograda i Prištine?

Ko radi, taj i greši, kaže naš narod. Ipak, u pojedinim profesijama greške mogu da skupo koštaju i veoma se teško praštaju. Jedna od tih profesija je i novinarstvo. Džabe demantiji, džabe ispravke, džabe izvinjenja. Šteta je već načinjena, smatraju mnogi. Da greše čak i najbolji, pokazao je primer uglednog svetskog dnevnika Njujork tajmsa.

Samo jedan dan nakon što su objavili izvinjenje zbog pogrešne informacije da će se 27. juna u Vašingtonu sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki predsednik Donald Tramp, došlo je do novog proklizavanja. Najavljujući na „Tviteru” tekst o otkazivanju sastanka Beograda i Prištine u Vašingtonu navedeno je da je do toga došlo jer je „lider Srbije optužen za ratne zločine”. Iako u podnaslovu, ispod fotografije, piše da se radi o „lideru Kosova”, autori spornog tvita nisu uočili tu nelogičnost.

Ne teši nas preterano činjenica da je pogrešna informacija objavljena na tviter nalogu @nytimesworld, koji ima „samo” dva miliona pratilaca, što je sitnica naspram 50 miliona pratilaca glavnog tviter naloga Njujork tajmsa. Gorak ukus u ustima ostaje. Dodatno ga pojačava činjenica da je „greška” ispravljena tek nakon više od 10 sati uprkos brojnim komentarima pratilaca. Tek oko devet časova ujutro po srednjoevropskom vremenu, a usred noći u Americi, sporni tvit je izbrisan uz izvinjenje pratiocima i komentar da su pobrkali dva lidera.

Sam tekst o otkazivanju sastanka izazvao je reakciju glavnog američkog pregovarača Ričarda Grenela, koji je na „Tviteru” napisao da u njemu ima mnogo grešaka što, kako je naveo, ne čudi jer autor s njim nije ni razgovarao. Grenel je u svom tvitu ponovio da brzo rešenje kosovskog pitanja nije bio američki prioritet, iako mediji, bez ikakvih dokaza, to ponavljaju. Autor teksta Patrik Kingsli naveo je da je od Grenela jedanaest puta pokušao da dobije izjavu na razne teme, ali da je uvek bio nedostupan. To je Grenel i potvrdio uz komentar da je odbio komunikaciju zbog „Kingslijeve pristrasnosti”.

Inače, još je prošle jeseni američki predsednik Donald Tramp objavio da Bela kuća raskida pretplatu s Njujork tajmsom jer su prema njemu „nepošteni”. Ni ovakav manir nas ne čudi. Postalo je uobičajeno, kako u Srbiji, tako i u belom svetu, da političari odbijaju saradnju s medijima, a potom ih kritikuju zbog objavljivanja neproverenih činjenica.

Da je Grenel odgovorio na pitanja Pitera Kingslija, možda u njegovom tekstu ne bi stajalo da se „Kosovo” odvojilo od Srbije 1999. godine. Možda bi pomenuo i zločine u „žutoj kući”, otmice i ubistva Srba, a ne samo da su u sukobima na Kosovu srpske oružane snage ubile oko 13.000 ljudi, uglavnom Albanaca, dok je oko 2.000 Srba, Roma i Albanaca stradalo od strane OVK koju je vodio i Hašim Tači. Možda bi Kingsli tokom pisanja koristio još neki izvor osim izveštaja Fonda za humanitarno pravo. A možda i ne?!

 

Autor Jelena Popadić

 

Naslovna fotografija: Haxorjoe/Wikimedia Commons

 

Izvor Politika, 27. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u