Kako su Mađari na izborima pokorili Vranje

„Pretpostavljamo da su birači Srpske desnice najverovatnije na oba glasačka listića zaokružili broj četiri, što je razlog čudnog rezultata”, kazao je Balint Pastor iz SVM

Savez vojvođanskih Mađara treći je po broju glasova na parlamentarnim izborima u Vranju. Ovaj neočekivani izborni rezultat u Pčinjskom okrugu posledica je činjenice da su celo selo Neradovac i deo birača u Osnovnoj školi „Dositej Obradović” glasali za SVM, iako u ovom mestu nikada nije živeo nijedan pripadnik mađarske nacionalne zajednice. Na parlamentarnim izborima lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu” dobila je najveći broj glasova – 25.187, druga je koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije sa 5.836 glasova, dok je trećeplasirani SVM osvojio 1.265 glasova.

Prema pojedinim tumačenjima, obrazloženje za to što je SVM neočekivano dobio više od 1.200 glasova jeste pozicija ove partije na glasačkom listiću. Naime, ona je na parlamentarnim izborima bila kandidovana pod rednim brojem četiri, na istom mestu gde se na lokalnim izborima nalazila Srpska desnica. A stranka Miše Vacića drugoplasirana je po broju osvojenih glasova na opštinskim izborima. Što je podstaklo, doduše bez ikakvih dokaza, spekulacije po društvenim mrežama da je navodno reč o „kupovini glasova”.

Nosilac izborne liste Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor kaže da je SVM izbornu kampanju vodio isključivo u Autonomnoj pokrajini Vojvodina i glavnom gradu Beogradu. Ističe da je zahvaljujući velikoj podršci pre svega Vojvođana, SVM postigao istorijski uspeh na opštim izborima 21. juna. „Suprotno lažnim vestima koje su objavljene u medijima, SVM nije vodio kampanju, niti učestvovao na lokalnim izborima u južnoj Srbiji. Ni u Vranju, niti bilo gde drugde. To što je izborna lista Grupa građana ’Srpska desnica’ na lokalnim izborima u Vranju učestvovala pod rednim brojem četiri, što je bio broj pod kojim je SVM učestvovao na parlamentarnim izborima, velika je slučajnost. Pretpostavljamo da su birači koji su za njih glasali, najverovatnije na oba glasačka listića zaokružili broj četiri, što je razlog čudnog rezultata”, kazao je Pastor i dodao da će Savez vojvođanskih Mađara kao regionalna stranka i stranka mađarske nacionalne zajednice u Srbiji nastaviti da i u budućnosti u prvi plan stavlja interese svojih birača.

Srpska desnica, inače, ima čvrste korene u Vranju. Prilikom osnivanja lokalnog odbora u ovom gradu na jugu Srbije bilo je prisutno više od 400 ljudi. Pre oko godinu dana, uz pomoć grupe građana „Jedinstveni za Vranje”, koja je napustila predizbornu koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije, bez izbora, uspela je da uđe u lokalni parlament i da ima dva odbornika. Istovremeno je postala i deo vladajuće koalicije u kojoj su bili SNS, SPS, SDPS, PUPS i JS.

„S velikim zadovoljstvom ističem da je Vranje prvi grad u kome imamo učešće u vlasti”, poručio je tada Vacić na društvenim mrežama. Na proteklim lokalnim izborima u ovom gradu Srpska desnica je jedna od četiri liste koja je prešla cenzus. Ova lista je dobila poverenje nešto manje od 9.000 ljudi i osvojila oko 20 odsto glasova, što je dovelo na drugo mesto odmah iza Srpske napredne stranke. U pokušaju da dođemo do objašnjenja zašto su glasači u Vranju, na lokalu, glasali za Srpsku desnicu, a na republičkom nivou za SVM, redakcija Politike je više puta zvala Mišu Vacića, ali je njegov mobilni telefon bio isključen.

Inače, Srpska desnica je osnovana početkom 2018. godine i protekle godine su širom Srbije osnivali brojne lokalne odbore, između ostalog, u nacionalno mešovitim sredinama na jugu Srbije. U takođe nacionalno mešanoj opštini Medveđa, na jugu Srbije, uspela je na vanrednim lokalnim izborima u septembru prošle godine da pređe cenzus.

 

Autor Dejan Spalović

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 27. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u