Ković: Nikakvo razgraničenje, mi i Albanci da naučimo da živimo zajedno

„Nikakvo razgraničenje, mirna reintegracija Kosova i Metohije u ustavnopravni poredak Republike Srbije, zagarantovana sva građanska prava bez obzira na etničko poreklo“

„Amerikanci su sada tu kao što su nekada bile Osmanlije, Austrougarska i Hitler. Amerikanci će otići. Mi i Albanci ćemo ostati. Moramo iznova da naučimo da živimo zajedno“, kazao je profesor istorije na Filozofskom fakultetu Miloš Ković.

Jednog od pokretača nedavno formiranog „Pokreta za odbranu Kosova i Metohije“ zatekli smo među prvim poznatim licima na Gazimestanu pred početak vidovdanskog parastosa.

„U ovom trenutku centralna Srbija je zemlja koja čeka, koja se nada. Dakle mi sada čekamo, da naše vlasti odluče kom će se carstvu privoleti. Hoće li se razgraničavati ili će se opredeliti za vas ili sve nas, ili da li će se opredeliti za lažna obećanja ili za nešto što je budućnost naše dece“, naglasio je Ković.

Šta je budućnost naše dece? – postavio je retoričko pitanje, podsećajući na slogan iz kampanje pobednika na upravo završenim izborima – stranke predsednika Srbije.

„Da li naša deca žive samo u Beogradu i Aranđelovcu ili žive i u Orahovcu, Velikoj Hoči i u Kosovskoj Mitrovici?“ – naglasio je.

Ković je istakao da se sa druge strane nada da vlasti u Srbiji neće forsirati razgraničenje, a rešenje kosovskog pitanja vidi u srpskom ustavu.

„Nikakvo razgraničenje, mirna reintegracija Kosova i Metohije u ustavnopravni poredak Republike Srbije, sa garantovanjem svih građanskih prava bez obzira na etničko poreklo“.

Na pitanje kako vidi kompromis sa Albancima i da li zna da Albanci na potpuno drugačiji način sagledavaju Kosovo, Ković kaže da Albanci i Srbi moraju da iznova nauče da žive zajedno, te da „ovo nije kraj istorije“.

„Istorija Balkana nije istorija etnički čistih teritorija, te da su Albanci i Srbi vekovima živeli zajedno, jedni kraj drugih uprkos tome što nije bilo mešanja. To su najčešće paralelne stvarnosti (…) ali to su ljudi koji žive zajedno jedni kraj drugih i znaju da će svaki rat i sukob doneti stradanje“, kazao je, dodajući:

„Ako albanske političke elite misle da će na ovaj način etničkim čišćenjem da izgrade Veliku Albaniju, na štetu Srbije i Crne Gore i Makedonije, onda se grdno varaju. Dakle, Balkan balkanskim narodima, to je naša budućnost“, zaključio je Ković.

Na našu opasku da je upravo to govorio i predsednik Aleksandar Vučić, Ković priznaje da je dobro da se u nečemu složi sa njim.

Ković je danas došao u društvu Feđe Dimovića iz Beogradskog sindikata i monaha iz manastira Slanci, u kojem je u junu i osnovan „Pokret za odbranu Kosova i Metohije“. Sa njima je, kako je objasnio, krenuo i poznati srpski glumac Viktor Savić koji je trebalo da na Gazimestanu kazuje stihove. Međutim, kako je Ković posvedočio, nije mu bilo dozvoljeno da uđe zbog putnih isprava.

 

Naslovna fotografija: Novi Standard

 

Izvor KoSSev, 28. jun 2020.

Pratite nas na YouTube-u