Štrahe: Ne menjam ubeđenja, Kosovo je koren Srbije

„Uvek sam nedvosmisleno govorio da je za mene pokrajina Kosovo i Metohija koren srpske države i da se snažno protivim izdvajanju te pokrajine iz srpske države“

Poznati austrijski političar Hajnc Kristijan Štrahe, koji se sa mesta vicekancelara Austrije i predsednika Slobodarske partije povukao nakon prošlogodišnje afere “Ibica”, najavio je svoj povratak u politiku. On je u intervju za list Geopolitika govorio o motivima da formira novu političku stranku Tim Štrahe Alijansa za Austriju, kao i namerama da učestvuje na izborima za grad Beč:

“Čvrsto sam ubeđen da je našoj državi potreban novi, slobodan građanski pokret kao što je naš. Politički pokret, koji sve građane uzima ponovo za ozbiljne činioce. Pod kancelarom Kurcom i gradonačelnikom Ludvigom u Beču vlada neviđena otuđenost i prepotentnost prema građanima. Pored toga, moj veliki cilj je da Beč od jednog birokratskog grada bez budućnosti pretvorim u socijalno pravedni rodni grad – rekao je Štrahe, okarakterasavši sebe kao “slobodarski original”:

„Ja sam slobodarski original i pod mojim vođstvom stvaran je i razvijan prethodnih petnaest godina uspešan program tzv. trećeg puta. Iz tih razloga, moji birači mogu biti sigurni da ću se i dalje snažno zalagati za slobodu, socijalnu pravdu i našu otadžbinu. Srbi, kao slobodarski narod, svakako će, kao i u prošlosti, prepoznati ko će se za njihove probleme najviše zalagati i kome će dati svoj glas“.

Na pitanje da li je, nakon svih politički promena, njegov stav po pitanju Kosova ostao nepromenjen, Štrahe je odgovorio:

„Ko mene poznaje zna da nikad nisam menjao svoja ubeđenja, pa i kada je vladao žestok protivvetar, ja sam držao do svoga mišljenja. Uvek sam nedvosmisleno govorio da je za mene pokrajina Kosovo i Metohija koren srpske države i da se snažno protivim izdvajanju te pokrajine iz srpske države, koji neki preambiciozni evropski političari pokušavaju da sprovedu. Srbija je za mene, ne samo zbog zajedničke kulture i zajedničkih vrednosti, važan politički, ali i ekonomski partner. Ljubav prema otadžbini i tradiciji, kao i jedinstveni slobodarski duh, koji osećam svaki put kada dođem u Srbiju, za mene su uvek inspiracija“.

 

(Ceo intervju možete pročitati u novom broju časopisa „Geopolitika“, koji se nalazi u prodaji na kioscima)

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Leonhard Foeger

 

Izvor Geopolitika, broj 109, jun-jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u