Kina usvojila zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu

Očekuje se da će zakon stupiti na snagu prvog jula, na 23. godišnjicu predaje kineskim vlastima Hongkonga, koji se nalazio pod jurisdikcijom Velike Britanije

Najviši zakonodavni organ Kine – Stalni komitet Svekineskog narodnog kongresa odobrio je predlog zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu. Prema informacijama lista Saut Morning Čajna Post, nacrt zakona jednoglasno su odobrila 162 člana odbora 15 minuta nakon početka zasedanja.

Očekuje se da će zakon stupiti na snagu 1. jula, na 23. godišnjicu predaje kineskim vlastima Hongkonga, koji se nalazio pod jurisdikcijom Velike Britanije. Šef administracije Hongkonga Keri Lam odbila je da komentariše odobreni dokument do objavljivanja detalja vezanih za njega.

„U trenutnoj fazi smatram neprimerenim komentarisanje zakona o o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu“, rekla je ona.

Usvojeni dokument reguliše odnose između Pekinga i Hongkonga i predviđa mere za sprečavanje bezbednosnih pretnji u Hongkongu. Pretpostavlja se da će Peking dobiti pravo da angažuje svoje specijalne službe u Hongkongu, što će, prema mišljenju pristalica autonomije tog grada, omogućiti kineskim vlastima da pritvore nepoželjne građane bez angažovanja suda.

Kao odgovor na odluku vlasti Kine, Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije kineskim zvaničnicima i lišile Hongkong statusa privilegovanog poslovnog partnera.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Kin Cheung

 

Izvor Sputnjik, 30. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u