Nagrada iz Brisela: Crna Gora otvorila poslednje poglavlje pregovora sa EU

Na Međuvladinoj konferenciji koja je održana u Briselu, otvoreno je poslednje poglavlje Konkurencija, koje obuhvata zaštitu konkurencije i državnu pomoć

Crna Gora je utorak u Briselu otvorila posljednje Poglavlje osam u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom (EU), potvrđeno je iz Vlade.

Na Međuvladinoj konferenciji koja je održana u Briselu, na nivou ambasadora, otvoreno je poglavlje Konkurencija, koje obuhvata zaštitu konkurencije i državnu pomoć. Ovim Crna Gora otvara sva poglavlja u pregovorima sa EU.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pozdravio je u utorak otvaranje poslednjeg Poglavlja osam u pregovorima Crne Gore s Evropskom unijom (EU).

“To je jasan signal naše posvećenosti Zapadnom Balkanu i politici proširenja. Sada je potreban fokus na reformama, posebno u vladavini zakona, kako bi Crna Gora dalje napredovala na putu ka EU”, napisao je Varheji na Tviteru.

„Važan dan i prekretnica za naš EU proces integracije! Otvaranje preostalog Poglavlja osam prepoznavanje je rezultata u sveobuhvatnim reformama, posebno u poglavljima 23 i 24. S novim entuzijazmom u partnerstvu s EU nastavljamo naporno raditi na našoj EU agendi“, napisao je premijer Duško Marković.

Crna Gora vodi osam godina pristupne pregovore o članstvu u EU, od juna 2012. godine. U tom periodu otvorila je 32 od 33 pregovaračka poglavlja, među kojima je i finansijski najzahtjevnije poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine.

Sa Crnom Gorom je započet novi pristup u pregovorima, prema kojem su među prvima otvorena pregovaračka poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbednost i ona će ostati otvorena do kraja pregovaračkog procesa.

 

Naslovna fotografija: European Union/Frederic Sierakowski

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 30. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u